Geen dure Franse champagne in 2013 (column BNR van 24 december 2012)

 

gesproken column

 

Eind november had de Nederlandse Staat haar kapitaalbehoefte van 60 miljard euro al gedekt en kon bij het Agentschap de vlag uit en de champagne schuimen. Want ondanks dat de staatsschuld was opgelopen tot 340 miljard euro, was het voor de Staat een succesvol jaar. Niet eerder heeft de Nederlandse Staat zo g oedkoop geld kunnen lenen. De laatste emissie van 2,4 miljard met een looptijd van bijna 2,5 jaar had een rentepercentage van 0,13%. Onze overheid kan bijna gratis lenen.

Dat is de keerzijde van de financiele crisis in Europa. Veel institutionele beleggers zijn statutair verplicht alleen te beleggen in Triple A landen en daar zijn er binnen het eurogebied niet veel van. Naast Nederland, alleen Duitsland, Finland en Luxemburg.  En de kapitaalmarkten van Finland en Luxemburg zijn relatief klein en dus niet erg liquide.  Maar ook speelt een belangrijke rol dat het kapitaalmarktbeleid van Nederland voorspelbaar en transparant is. Dat wekt vertrouwen.

Gevolg: Nederland heeft een machtpositie. En daarom zou je soms wel eens wensen dat Nederland niet het keurigste jongetje in de klas wil zijn. De gemiddelde looptijd van onze schuld is maar 7 jaar en met zware tijden op komst zou ik bij z´n lage rente even iets meer lenen en vooral voor een hele lange periode. ‘Pik in, het is winter’.

Niet iedereen zal echter met ‘oud en nieuw’ de kurken laten knallen. Binnen Europa waart het spook van de ‘financiele repressie’. Beleggers in obligaties, pensioenfondsen, verzekeraars, maar ook particulieren die zelf sparen voor hun pensioen, verdienen nu nominaal al heel weinig. Ook de spaarrentes worden bijna elke maand neerwaarts bijgesteld. En dan zeggen de banken dat de Nederlandse spaarrente vergeleken met bijvoorbeeld Duitsland nog eigenlijk te hoog is. En dat klopt want de Nederlandse banken hebben uw spaargeld erg hard nodig om de hypotheken te financieren.

Erger is, dat als er in koopkracht wordt gerekend, het beeld dramatisch is. Stel u maakt 2,2% spaarrente en daar gaat 1,2% vermogensrendementsheffing vanaf. Dan resteert een schamele 1%. Bij een huidige inflatie van 2,5% verdient u geen geld, maar teert u in op uw vermogen.

Dit wordt geen leuke kerstboodschap, maar de overheid als schuldenaar heeft er belang bij als de rentes laag blijven en de inflatie omhoog gaat. Het is een beproefd concept van overheden om te grote schulden op een slinkse wijze af te lossen.  De ECB laat over de stand van de rente vooralsnog geen misverstand bestaan. Via aankopen van obligaties wordt de rente laag gehouden.

Over de inflatie zijn ze ook duidelijk, 2% is OK. Maar dan moet u de ECB wel op haar woord geloven. Prettige Kerst.

Lees ook:De rente op de staatsschuld is helemaal niet hoog (column BNR van 17 februari 2014)
Lees ook:Veel banknieuws op komst deze week
Lees ook:Wie het laatst lacht….
Lees ook:Banken hengelen naar uw geld
Lees ook:Onze staatsschuld is juist laag (column BNR 21 oktober 2013)

6 reacties op “Geen dure Franse champagne in 2013 (column BNR van 24 december 2012)

 1. Marcel

  Hoe kan het een succesvol jaar genoemd worden met een oplopende schuld en het feit dat ‘Nederland nog nooit zo goedkoop kon lenen’?

    /   Beantwoorden  / 
 2. alexendraperez

  Ik ben hier om met u te praten over financiering , bied ik mijn financiële ondersteuning aan alle mensen die geïnteresseerd zijn . Hebt u een project of wilt u een kleine of middelgrote onderneming ; geen zorgen meer te maken dat u kunt maximaal 8000000 euro van de financiering met mij . Heeft u behoefte ? Direct Contact met mij op [email protected] om meer informatie te krijgen .

    /   Beantwoorden  / 
 3. stelladupure

  2-heb Je behoefte aan een lening voor verschillende problemen :
  Financieel Lening
  Klaar real estate
  Investeringen lening (Alle Projecten )
  Auto lening
  Consolidatie van de schuld
  De aflossing van het krediet
  Persoonlijke lening aan het oplossen van uw problemen .
  We geven krediet van 15000$ 12000000$ met een tarief van 2% Contact met mij op : [email protected]

    /   Beantwoorden  / 
 4. stelladupure

  Wij verstrekken leningen op de volgende gebieden:
  * financiële
  * Onroerend Goed Lening
  * Investering klaar
  * Auto Lening
  * Consolidatie van de schuld
  * Lijn van het krediet
  * Tweede hypotheek
  * Aflossing van het krediet
  * Klaar.
  * Klaar voor de investeringen in de agro-pastorale. Onze lening bedragen van € 5.000 tot € 8,000,000
  Neem dan contact met ons op als u geïnteresseerd bent: [email protected]
  Dank u …

    /   Beantwoorden  / 
 5. jean paul

  Mensen van over de hele wereld , u wilt een lening op korte , middellange of lange termijn om te voldoen aan een belangrijke behoefte of tot het verrichten van een project of een belegging ; wij zijn hier om u van de hoeveelheid die u nodig heeft . Wij zijn het verstrekken van up-to-12000000$ ( US ) voor de financiering van projecten en activiteiten . Neem Contact met ons op : [email protected]

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.