Onze staatsschuld is juist laag (column BNR 21 oktober 2013)

Kent u David Tepper? Ik vermoed van niet. Tepper was in 2012 de best betaalde hedgefund manager met een beloning van circa 1,5 miljard euro. Zijn hedgefonds, Appaloosa zal u ook niet bekend voorkomen. De grootste hedgefunds zijn gevestigd in de VS en London en zijn voor ons vrijwel onbekende namen. In de ranglijstjes is het grootste hedgefund Bridgewater met een belegd vermogen van 54 miljard euro. Ik ken echter een veel groter hedgefund. De manager daarvan verdient een schamele 144.000 euro, dat is 1/tienduizendste van het salaris van de heer Tepper. Over wie ik het heb? Het is de Nederlandse Staat.

De Nederlandse Staat leent namelijk geld op de kapitaalmarkten en stalt dat vrijwillig bij pensioenfondsen, die met dat geld mogen proberen rendement te maken. Het gaat om grote getallen. Bij een belegd pensioenvermogen van 1.200 miljard heeft de Staat een belastingclaim op dat pensioengeld van om en nabij 400 miljard. En het bedrag loopt op. In 2013 wordt weer voor 30 miljard aan pensioenpremies fiscaal gefaciliteerd. Hupsakee, dat is weer 10 miljard die de Staat door de fondsen laat beheren.

Er is goed en slecht nieuws. Eerst het goede nieuws. De Staat doet het uitstekend als hedgefund. De afgelopen 5 jaar kon zij lenen tegen gemiddeld 3% en de fondsen maakten gemiddeld 6%. En dat met een salaris van  144.000 euro voor de topman. Ik zou zeggen ‘doorgaan, vooral doorgaan’.

Dan het slechte nieuws. Een van de grootste beleggers ter wereld, Blackrock, plaatst Nederland slechts op de 14e plaats als het gaat om de houdbaarheid van de staatsschuld. Eind 2014 bedraagt de staatsschuld 466 miljard euro. Dat is het hoogste bedrag ooit. Als percentage van het bruto binnenlands product komt de schuld eind 2014 uit op 76,1 procent. In 2007 stond dit percentage nog op 45,3. Met andere woorden, Blackrock, maar ook Olli Rehn van de Europese Commissie corrigeren onze staatsschuld niet voor het enorme bezit van de Staat. Zouden zij dat wel doen, dan is de staatsschuld maar 66 miljard, peanuts in deze wereld en het debat in het parlement over de begrotingstekorten zou echt een andere toonzetting hebben.

Mijn advies aan Rutte en Dijsselbloem: maak duidelijk dat er in Nederland sprake is van een bruto staatsschuld en een netto staatsschuld. En als dat niet werkt, haal dan die belastingclaim naar voren, net als bij stamrecht bv’s. Dan zet ik alvast mijn roze bril op.

Lees ook:De rente op de staatsschuld is helemaal niet hoog (column BNR van 17 februari 2014)
Lees ook:Brr…. Beleggersnationalisme: stel dat de Fransen alleen in Frankrijk beleggen
Lees ook:EU-geld moet banen creëren (column BNR 3 december 2012)
Lees ook:Nogmaals SNS Reaal: beloningsbeleid RvB en misplaatste woede Bos
Lees ook:De sprinkhanen zijn terug

3 reacties op “Onze staatsschuld is juist laag (column BNR 21 oktober 2013)

 1. sirik

  ” Eind 2014 bedraagt de staatsschuld 466 miljard euro. Dat is het hoogste bedrag ooit. Als percentage van het bruto binnenlands product komt de schuld eind 2014 uit op 76,1 procent. In 2007 stond dit percentage nog op 45,3. Met andere woorden, Blackrock, maar ook Olli Rehn van de Europese Commissie corrigeren onze staatsschuld niet voor het enorme bezit van de Staat. Zouden zij dat wel doen, dan is de staatsschuld maar 66 miljard, peanuts in deze wereld……”

  Het wachten is op een sterke stijging van de tot nu toe kunstmatig absurd laag gehouden rente, en Verhaar piept anders.

  Er bestaat onder economen de enorme misvatting als zou er een “free lunch “zijn.
  Niets is minder waar.

    /   Beantwoorden  / 
 2. A.P. Blok

  Nederland is het enige land in de EU met een door kapitaal gedekt ambtenaren pensioen systeem.Alle overige landen moeten de pensioen verplichtingen voor ambtenaren via belastingheffingen incasseren.
  De reserves van alleen al het ABP zijn goed voor c.a. 242 miljard.
  m.a.w. de meer dan de helft van de Nederlandse staatsschuld valt weg te strepen tegen de reserves van het ABP om een juiste vergelijking binnen Europa te kunnen maken.

    /   Beantwoorden  / 
 3. sirik

  Alleen bij het moderne boekhouden kan men zonder problemen schuld tegen schuld wegstrepen.
  De Nederlandse staat heeft twee verplichtingen waarvan er voor slechts één gereserveerd is.
  Er is een relatief voordeel daar andere landen dan niet fatsoenlijk boekhouden. Ook verplichtingen in de toekomst zijn verplichtingen.
  Relatief dus, daar de absolute schulden blijven:
  400 Miljard/18 miljoen inwoners + jaarlijks 260 Miljard/18 miljoen.
  das niet misselijk.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.