Crowdfunding (column BNR 16 december 2013)

De bestuursvoorzitter van ABN AMRO, Gerrit Zalm, is altijd goed voor opmerkelijke uitspraken. Tijdens een recente hoorzitting in de 2e kamer met zijn collega-CEO’s zei hij tegen commissie-voorzitster van Nieuwenhuizen dat er niet alleen ‘mannen’ aan tafel zaten, maar dat zij ook ‘kerels’  waren. Ik zag de heren Minderhout, Van Olphen en Hamers direct in hun stukken duiken. Over de bitcoins zei hij ‘het is niets, ik zou er mijn geld niet instoppen’. En Zalm ziet als een van de weinigen dat er een kans is dat de Staat 22 miljard kan krijgen voor de bank. Dat is overigens niet genoeg, want de bank kostte ons 28 miljard, maar dit terzijde.

Zalm heeft ook een ongezouten mening over crowdfunding. Het wordt nooit een alternatief voor bankfinanciering, zei hij. En dat op de dag dat ABN AMRO haar eigen crowdfunding platform, SEEDS, weer nieuw leven inblies. Zalm heeft hier een punt. Maar crowdfunding moet ook niet gezien worden als een alternatief voor de bank. Het inschatten van een kredietrisico is nu eenmaal echt een vak en de bank kan een gespreide portefeuille met kredieten opbouwen en daarmee risico’s beperken.

Ik zie een mooie toekomst voor crowdfunding, maar dan als aanvulling op de bank. Voor mij is 2013 het jaar dat de zaken echt serieus zijn geworden. Een restrictief bankwezen speelt natuurlijk een rol, maar belangrijker is dat de mensen willen weten wat er met hun geld gebeurt. Een bank als Triodos heeft er haar handelsmerk van gemaakt. En technologie heeft het allemaal zoveel eenvoudiger gemaakt.

Een platform als Geldvoorelkaar, dat overigens alleen leningen verstrekt en dus echt op het bancaire werkterrein zit, is recent door de 2 miljoen per maand gegaan. Zij krijgen 40 aanvragen per dag. Overigens lijkt hun probleem niet geld te zijn, maar levensvatbare projecten. Dat is niet nieuw. Ook de ASN Bank signaleert dit probleem. Het platform Symbid richt zich op echt risicodragend vermogen. En zij overwegen nu een beursgang in de VS.

Overigens zijn wij Nederlanders crowdfunders avant la letre. De collectebus op straat voor de Goede Doelen , goed voor 60 miljoen per jaar, is crowdfunding met een immaterieel rendement. Het kan dan ook geen toeval zijn dat ABN AMRO via SEEDS als eerste de kerken wil gaan helpen. Die hebben ook ervaring met collecteren. Het eerste project is de restauratie van de Dom in Utrecht. En ook de Westerkerk in Amsterdam koos al eerder voor deze weg.

Terug naar Zalm. Crowdfunding, hij gelooft er echt wel in hoor. Want wat wil hij graag naar de beurs en is dat niet het ultieme crowdfunding-platform? 

Lees ook:ABN AMRO vindt 3 miljard extra eigen vermogen (maar niet heus)
Lees ook:Overheid werkt crowdfunding tegen (column 14 juli 2014)
Lees ook:Zalm (ABN Amro) is eerlijk over ontslagen, maar strategie is ongeinspireerd
Lees ook:ABN AMRO diep in het rood door fusie: belastingbetalers moeten zich zorgen maken
Lees ook:Boetes AFM voor banken een lachertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.