Boele Staal doet aan verslaafdenhulpverlening

Stel dat Biesheuvel van de lobbyclub MKB-Nederland in de krant laat zetten: “koop niet bij de kleine kruidenier, ga lekker naar AH” of dat van Boxtel van de lobbyclub De Groene zaak verkondigt “dat het tijd wordt om weer lekker milieuverkwistend te gaan werken”, ik vermoed dat u denkt dat ik nu toch echt een bril bij ‘Specsavers’ moet gaan kopen. Maar het ondenkbare is denkbaar, want de baas van de bancaire lobbyclub NVB, Boele Staal, zegt dat wij geen producten meer van de banken moeten kopen. Met zulke vrienden hebben je geen vijand meer nodig, zullen ze in het ‘bankbashingkamp’ denken.

Volgens Staal zijn wij verslaafd aan bankkrediet en moeten wij afkicken: Boele Staal in de rol van Keith Bakker. Je moet wel durven zeg. In een bankenlandschap met 3,1 banken, die 95% van alle hypotheken en spaargelden bezitten en waarschijnlijk 100% van alle MKB-kredieten, zeggen dat we maar elders krediet moeten gaan zoeken. Ik ben zeer benieuwd waar Staal denkt dat kleine bedrijven naar toe moeten. De banken hebben er namelijk ook niets aan gedaan om een fatsoenlijke aandelen-of obligatiemarkt voor kleine bedrijven te faciliteren. Kijk maar eens naar Alternext Nederland. Twee (2) bedrijven genoteerd en wat voor bedrijven. Een uitzendbureau en een handelsbedrijf. Echt, de ‘crème de la crème’ van het MBK. Staal zou eens naar Duitsland moeten kijken, niet voor niets ligt de groei daar veel hoger. Nederland is verworden tot een renteniersland, waar risico nemen een vies woord is geworden en geld willen verdienen ‘a thing of the past’. Behalve natuurlijk als je werkt in semi-overheidsbesdrijven (zie hier en hier).

Maar Staal wil natuurlijk ook niet dat we naar de ‘schaduwbanken’ gaan. Nee,  de lobbyclub heeft daar ook weer problemen mee, u weet wel ‘level playing field’. Als de ‘echte’ banken zich aan allerlei regeltjes moeten houden, dan ook de schaduwbanken. Waar hebben we het eigenlijk over? Geen kleine markt! Het is een diverse club, waaronder gerekend worden pensioenfondsen (Europa wil strengere regels, maar daar is de lobbyclub van de pensioenfondsen weer tegen met steun van CDA-man Omzigt, die ook stoer bankbonussen gaat aanpakken), verzekeringsmaatschappijen, allerlei vehicles van banken (waar vaak hypotheken in zitten), crowdfunding, private equity en, daar zijn ze hoor, hedge funds.

Hedge funds, een gemakkelijke groep om op te schieten. Wie herinnert zich niet de uitspraak van CDA-man Wijn (nu lid RvB ABN AMRO, doet o.a iets in derivatenhandel) dat hedge funds ‘sprinkhanen’ zijn. Nu zijn ze er in alle soorten en maten, dus goede en slechte. Gemeen hebben ze dat het fondsen zijn die actief op de beurs zijn. En als deze fondsen worden aangeboden aan particuliere beleggers, dan is het terecht dat er regelgeving en toezicht komt. Deze week heeft CDA-Minister de Jager een 40-actiepuntenplan ingediend en nummer 25 gaat over meer toezicht op hedgefunds.

De Jager is helaas in zijn bewoordingen zeer ongenuanceerd en beledigend. Het is 1 ding om hedgefunds te betitelen als ‘beursspeculanten’ (zonder een definitie te geven), in de begeleidende brief gaat hij echter over de schreef. Het is ronduit schandalig om in een officiële brief een zeer diverse beroepsgroep te omschrijven als ‘de snelle jongens en meisjes’. Zegt hij het ook tegen het AgentschapHier een video-impressie van de snelle jongens en meisjes in de dealingroom. En dan de brief besluiten dat de sector haar morele gezag terug moet krijgen. Ja, de Jager, dit soort uitspraken gaan daar echt bij helpen.

De Jager, nu superspeculant in Griekse leningen, zal het na pensionering goed doen als koetsier op de diligence.

 

 

Lees ook:Archie, de man van een hele boel staal, spreekt weer!
Lees ook:Boele Staal (NVB): de nieuwe messias
Lees ook:“De Pers” heeft een artikel over de heer Staal, voorzitter NVB, geschreven
Lees ook:de NVB: Niet Voor Boeren
Lees ook:Plasterk en Staal in een loopgravenoorlog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.