Rabobank’s van Heemskerk krijgt toch gelijk

Enige maanden geleden waarschuwde Bert van Heemskerk ons allemaal al over 'kleine instabiele toetreders op de Nederlandse spaarmarkt, die stunten met tarieven en misbruik maken van ons garantiestelsel.'

Niemand kon vermoeden (ik in ieder geval niet) hoe gelijk hij heeft gekregen. 

Wouter Bos heeft het garantiestelsel opgerekt naar €100.000. Dat klinkt welwillend en gul van hem, maar dat hoeft hij zelf helemaal niet te betalen!! Uitkeringen uit het garantiestelsel worden namelijk gedragen door de overige banken; ING en Rabobank worden nu dus alsnog de dupe van andere failiete banken!!

Daarom is Heemskerk nu dus (en een beetje terecht) Boos!

Lees ook:Banken eisen opheffing van garantiestelsel spaarders
Lees ook:ING Direct lokt in de UK spaarders met het Nederlandse Garantiestelsel
Lees ook:‘staat moet meebetalen aan woekerpolisclaim’
Lees ook:Het rommelt in SPAARland
Lees ook:Nieuwe toetreders op de spaarmarkt verslaan gevestigde partijen

9 reacties op “Rabobank’s van Heemskerk krijgt toch gelijk

  1. OK

    Van Heemskerk had inderdaad gelijk maar als deze informatie niet bij het gros van de bevolking ter oren komt heeft het dus geen zin om het te roepen. Hoe weet de gemiddelde Nederlander nu of het wel of niet veilig is om geld bij een IJslandse bank te hebben??? Je spreid je geldt uit voorzorg over verschillende banken en dan gaat het toch nog mis… Ik denk dat het voor de meeste mensen niet eens helder is/was dat je voor het eerste deel onder het IJslandse depositogarantiestelsel valt. Kortom voor veel mensen is dit een heel harde leerschool en daardoor neemt het vertrouwen in “financiële dienstverleners” nog verder af. Zaak dus dat de Nederlandse overheid ook garant staat voor de eerste €20887 mocht IJsland dat niet doen/kunnen!

      /   Beantwoorden  / 
  2. NietOK

    Ja en zo raak je dan 40 duizend euro kwijt waar je lang voor hebt gespaard.
    En ondanks de dubbele garantieregeling en het feit dat je bij een en/of gezamenlijke rekening alle compensatie uit Ijsland schijnt te moeten halen, waar men eergister nog een grote broek aan had en nu piemelnaakt in de ijszee schijnt te staan.
    Als Bos hier met een goede regeling komt zet ik alles op een nederlandse bank, zo nee dan cash ik al mijn rekeningen en koop er lekker waardevaste stenen in een van onze buurlanden voor.
    Bert H. had gelijk, maar ik had gewild dat hij iets duidelijker was geweest, zodat het niet alleen onderlinge broodnijd en Hollandse zuinigheid had geleken. Had ons toch al gauw 1.6 miljard gulden gescheeld.

      /   Beantwoorden  / 
  3. NietOK

    pardon euro

      /   Beantwoorden  / 
  4. ho

    Volgens mij heeft Bert H. in juli al aangegeven dat dit soort prijsstunters hem stoorde en werd hij door een journalist van de Telegraaf zo’n beetje neergesabelt.
    Niettemin een hard gelach dat hij gelijk heeft gekregen. Volgens mij heeft het spreiden over verschillende banken (en zeker die met een buitenlandse achtergrond) weinig zin. De Nederlandse banken draaien m.i. voor de verliezen op.
    Hou mijn spaargeld bij een Nederlandse bank en ga er van uit dat het toezicht hier beter geregeld is dan in IJsland.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans

    “…Als Bos hier met een goede regeling komt zet ik alles op een nederlandse bank, zo nee dan cash ik al mijn rekeningen…”

    Waarom moet de Nederlandse overheid iedereen toch altijd redden als ze zelf de verkeerde keuze gemaakt hebben. Als je voordat je je geld naar een buitenlandse bank overmaakt zelf eerst even kijkt hoe het zit… Maar nee, we zijn hebberig, de Nederlandse banken geven te weinig rente dus gaan we wel weg. En nu het fout gaat moet Bos bijspringen. Nee, wij z’n gat brandt moet op de blaren zitten en niet de verantwoordelijkheid afschuiven.

      /   Beantwoorden  / 
  6. bart

    “…Als Bos hier met een goede regeling komt zet ik alles op een nederlandse bank, zo nee dan cash ik al mijn rekeningen…”

    Ik denk dat Bos/DNB verplicht is een regeling te treffen als Ijsland niet aan zijn verplichting kan voldoen.

    Als je je geld wegzet en er staat een garantie tegenover dan mag/kan je ertoch vanuit gaan dat dit word terugbetaald. Alles wat buiten de garantie valt is je eigen risico.

    Misschien moeten we aangifte gaan doen van diefstal van onze centen? (Is dit niet verzekerd).

      /   Beantwoorden  / 
  7. Henk

    Dit is de slogan van veel regeringen tegenwoordig. Volgens mij een vrijbrief voor snelle jongens zoals de jongens van icesave bank die zonder een gedegen toezicht van de nederlandse overheid toestemming krijgen om geld te vergaren op de nederlandse markt.
    Ik vraag mij af wat mijn koersplan van aegon doet, ook zo’n fantastische product.
    Ik ben zo’n beetje beroofd van al mijn geld waar ik al jaren voor gespaard heb. HAD JE JE MAAR BETER MOETEN INLEZEN OF EEN GARANTIE REGELING DAAR DOEN WE TOCH MAAR NIET AAN. WAT MOET IK NOU, DE BANK BEROVEN OF ZO.

      /   Beantwoorden  / 
  8. lezer

    Of het geld dat u aan uw bank heeft toevertrouwd door het depositogarantiestelsel wordt gedekt, is afhankelijk van drie factoren:

    Valt uw bank onder het depositogarantiestelsel?
    Valt uw product onder het depositogarantiestelsel?
    Valt u zelf, als rekeninghouder, onder het depositogarantiestelsel?
    U kunt bij uw bank informeren of het product dat u bij die bank heeft afgesloten of wilt afsluiten onder een depositogarantiestelsel valt. Alle banken – ongeacht hun land van herkomst – zijn wettelijk verplicht u hierover te informeren.

    Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?
    In Nederland gevestigde banken die een vergunning hebben van DNB vallen onder het depositogarantiestelsel. Wilt u weten of uw bank in deze categorie valt? Kijk dan in het Wft-register. Uw bank valt onder het depositogarantiestelsel als in de linkerkolom staat ‘Uitoefenen van het bedrijf van bank met beleggingsdiensten (2:13 lid 1)’ of ‘Uitoefenen van het bedrijf van bank of electronisch geldinstelling (2:12 lid 1)’ of ‘Kredietinstelling aangesloten bij centrale kredietinstelling (3:111)’. Elektronisch geldinstellingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel.

    Banken die gevestigd zijn in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en die in Nederland vanuit een bijkantoor werken vallen onder het depositogarantiestelsel in hun land van herkomst. Wilt u weten of uw bank in deze categorie valt? Kijk dan in het Wft-register. Uw bank valt in deze categorie als in de linkerkolom staat ‘Bijkantoor bank uit EER (2:14)’. Uw bank kan u meer vertellen over (de dekking van) het depositogarantiestelsel uit het land van herkomst.

    Als het depositogarantiestelsel in het land van herkomst een beperktere dekking kent dan het Nederlandse depositogarantiestelsel, dan bestaat voor deze bijkantoren de mogelijkheid om aanvullend deel te nemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel.

    Wilt u weten of een bijkantoor aanvullend deelneemt aan het Nederlandse depositogarantiestelsel? Kijk dan in het Wft-register. Bij bijkantoren die aanvullend deelnemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel is dit aangegeven bij de toelichting.

    Voor banken die niet gevestigd zijn in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en die in Nederland vanuit een bijkantoor werken gelden afwijkende regels.

    Welke producten vallen onder het depositogarantiestelsel?
    Geld dat op lopende rekeningen, spaarrekeningen of bijzondere spaarrekeningen zoals termijndeposito’s staat, vallen onder het depositogarantiestelsel. Aandelen of obligaties aan toonder vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Of achtergestelde deposito’s onder het depositogarantiestelsel vallen, moet per geval beoordeeld worden. Uw bank kan u over een specifiek product meer informatie geven.

    Welk type rekeninghouder kan een beroep doen op het depositogarantiestelsel?
    Particulieren en kleine ondernemingen (te weten ondernemingen die een verkorte balans mogen publiceren) kunnen een beroep doen op het depositogarantiestelsel.

    Een kleine groep particulieren is uitgesloten van het depositogarantiestelsel. Onder deze groep vallen onder andere de bestuurders van de bank met betalingsproblemen, mensen die een belang hebben van vijf procent of meer in die bank of de directe familie van die personen. Ook bepaalde ondernemingen zijn uitgesloten van het depositogarantiestelsel, zoals financiële ondernemingen en overheden.

    Welk bedrag wordt door het depositogarantiestelsel gegarandeerd?
    Het depositogarantiestelsel garandeert een bedrag van EUR 100.000 per persoon per instelling (ongeacht het aantal rekeningen). In het geval van een en/of rekening van twee personen geldt dit per persoon.

    Wordt mijn (hypotheek)schuld verrekend met mijn tegoed?
    Een minder bekend detail van de regeling is, dat voordat de aanspraak op de regeling wordt vastgesteld, er verrekend wordt. Dit houdt in dat de schulden per datum toepassing van de noodregeling of faillietverklaring (zoals hypotheek of consumptieve kredieten) van een depositohouder worden verminderd met de bij de bank uitstaande deposito’s (o.a. spaargelden en rekeningcourant te goeden) van deze depositohouder.
    Wat er daarna aan positief depositosaldo overblijft kan worden geclaimd bij het garantiestelsel tot het maximum van de dekking.

    Wie betaalt het Nederlandse depositogarantiestelsel?
    DNB zorgt voor de vaststelling en betaling van de uitkeringen door het Nederlandse depositogarantiestelsel en slaat vervolgens het door haar betaalde bedrag om over de deelnemende banken, naar rato van hun bedrijfsomvang.

    Ter verduidelijking en voorkoming van eventueel misverstand:
    Wanneer een buitenlands depositogarantiestelsel (mede) van toepassing is, dan kan voor de vaststelling en betaling van uikeringen onder dat buitenlandse depositogarantiestelsel geen beroep worden gedaan op DNB. Uitkeringen onder die buitenlandse depositogarantiestelsels worden ook niet door DNB voorgeschoten. (Zie ook de vragen over bijkantoren en over de mogelijkheid tot aanvullende deelname aan het Nederlandse depositogarantiestelsel.)

    Binnen welke termijn moet er worden uitgekeerd?
    Het Nederlandse depositogarantiestelsel moet in principe binnen drie maanden na ontvangst van de aanvraag uitkeren. Deze maximale uitkeringstermijn van drie maanden is een Europese regel die dus ook geldt voor depositogarantiestelsels in andere EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. In bijzondere gevallen kan die termijn worden verlengd.

    Hoe werkt de aanvullende deelname aan het Nederlandse depositogarantiestelsel?
    Banken die gevestigd zijn in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en die in Nederland vanuit een bijkantoor werken vallen onder het depositogarantiestelsel in hun land van herkomst. Als de dekking van het depositogarantiestelsel in het land van herkomst lager is dan de dekking van het Nederlandse depositogarantiestelsel, dan kan het bijkantoor aanvullend deelnemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit houdt in dat wanneer een dergelijke bank betalingsproblemen krijgt, u, afhankelijk van de hoogte van uw tegoed, mogelijk twee uitkeringen ontvangt. In de eerste plaats ontvangt u een vergoeding op grond van het depositogarantiestelsel uit het land van herkomst van de betreffende bank.

    Daarnaast ontvangt u mogelijk op grond van het Nederlandse depositogarantiestelsel een aanvullende uitkering. Die aanvullende uitkering wordt als volgt berekend: [uitkering waar u recht op zou hebben gehad als het een in Nederland gevestigde bank zou zijn geweest] – [uitkering waar u recht op heeft op grond van het depositogarantiestelsel in het land van herkomst] = [aanvullende uitkering op grond van het Nederlandse depositogarantiestelsel]. Een en ander is uiteraard mede afhankelijk van de voorwaarden die gelden om in aanmerking te komen voor een uitkering van de beide depositogarantiestelsels (zie voor het Nederlandse depositogarantiestelsel onder andere product en type rekeninghouder).

    Onder welk toezicht staat een bijkantoor van een bank afkomstig uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein?
    Banken uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein mogen op grond van hun vergunning in het land van herkomst actief zijn in andere EU-landen, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein. Die banken hebben een zogenaamd Europees paspoort. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een bijkantoor openen in één van die landen. De bank, en dus ook het bijkantoor, staat onder toezicht in het land van herkomst. Het land waar het bijkantoor is gevestigd, houdt toezicht op de liquiditeit van het bijkantoor. Ingeval van een bijkantoor van een bank uit IJsland of België betekent dit bijvoorbeeld dat de IJslandse of Belgische toezichthouder de hoofdtoezichthouder is en dat de Nederlandsche Bank alleen toezicht houdt op de liquiditeit van het bijkantoor.

    Met welke depositogarantiestelsel(s) heb ik te maken ingeval van een bijkantoor uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein?
    Banken die gevestigd zijn in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en die in Nederland vanuit een bijkantoor werken vallen onder het depositogarantiestelsel in hun land van herkomst. Wilt u weten of uw bank in deze categorie valt? Kijk dan in het Wft-register. Uw bank valt in deze categorie als in de linkerkolom staat ‘Bijkantoor bank uit EER (2:14)’. Uw bank kan u meer vertellen over (de dekking van) het depositogarantiestelsel uit het land van herkomst. Het depositogarantiestelsel uit het land van herkomst is verantwoordelijk en zorgt voor de vaststelling en betaling van uitkeringen onder dat buitenlandse depositogarantiestelsel.

    Als het depositogarantiestelsel in het land van herkomst een beperktere dekking kent dan het Nederlandse depositogarantiestelsel, dan bestaat voor deze bijkantoren de mogelijkheid om aanvullend deel te nemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. In dat geval heeft u te maken met twee depositogarantiestelsels: het depositogarantiestelsel uit het land van herkomst en het depositogarantiestelsel in Nederland. Het depositogarantiestelsel uit het land van herkomst is verantwoordelijk voor de vaststelling en betaling van uitkeringen onder dat buitenlandse depositogarantiestelsel. DNB zorgt vervolgens voor de vaststelling en betaling van de aanvullende uitkeringen door het Nederlandse depositogarantiestelsel.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Sophia

    Weet je wat echt pas grappig is.
    In Belgie geeft de Rabobank MEER rente dan in Nederland. EN toch vallen de Belgische spaarrekeningen waarvan je er geen kunt openen als je in NL woont in zijn GEHEEL onder de Nederlandse garantieregeling.

    wie kan mij dat even uitleggen?

    En als de Rabo in Belgie WEL 4,2% op een gewone internet spaarrekeningen kan geven waarom kan ze dat IN NEDERLAND dan NIET?
    Hier krijg je 3 + 0.6 Bonus = 3.6%
    Vanwaar het verschil meneer Heemskerk?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.