Bij succesvolle beleggingsfondsen hebben beheerders zelf een belang in het fonds!

Morningstar, het toonaangevende onderzoeksbureau op gebied van beleggingsfondsen, heeft in een artikel, “the keys to pick winning funds”, onderzocht welke factoren echt van belang zijn om een winnend beleggingsfonds te kiezen. Hierbij spelen de beheerkosten van het fonds een doorslaggevende rol. Echter, naast aandeelhouderswaarde en risico speelt ook een rol de mate waarin de beheerder zelf een belang heeft m.a.w. ‘put your money where your mouth is’. Dat laatste blijkt zelden het geval, interessant….

Wat betreft de beheerkosten wees het onderzoek uit dat over een periode van 10 jaar de aandelenfondsen die bij de 20 procent goedkoopste van hun categorie behoren een stuk presteren dan de overige fondsen in die categorie. Dat is overigens geen echt verbazingwekkende conclusie. Veel onderzoeken wijzen uit dat de transactie-en beheerkosten bepalend zijn voor het rendement. De VEB heeft daarom een rating ontwikkeld op basis van de totale kosten van een fonds. Onderzoek van Alex Beleggersbank heeft uitgewezen dat particuliere beleggers als gevolg van de transactiekosten vaak een negatief rendement boeken.

Alarmerend is daarom het bericht van SNS dat men van plan is meer nadruk te leggen op de eigen fondsen. Juist de zogenaamde ‘open structuur’, waarbij ook fondsen van derden worden aangeboden, leidt tot concurrentie en transparantie. Onderzoek van SNS Fundcoach, zie mijn blog van 9 juni, gaf aan dat bij de grote Nederlandse banken vaak klanten richting de huisfondsen worden geduwd. De beheerkosten kunnen vaak flink oplopen omdat banken nieuwe fondsen, vaak fondsen die meelopen op een hype, met behulp van reclameacties proberen te promoten.

Consumenten moeten daarom meer beleggen via ‘trackers’. Deze instrumenten hebben zeer lage beheerkosten omdat zij passief een onderliggende waarde volgen. De trackers nemen langzaam in belang toe. Circa 10% van de gehele beurshandel wordt nu bepaald door trackers. De populariteit van grondstoffen heeft daarbij een grote rol gespeeld.

Recent werd de belangrijkste aanbieder van trackers, I-shares, door moeder Barclays voor 13, 5 miljard dollar verkocht aan Blackrock (zie blog van 12 juni).

Morningstar raadt aan te kijken of de beheerders van een fonds zelf in het fonds beleggen. De Amerikaanse toezichthouder verplicht beheerders deze informatie te publiceren. In Nederland is dit nog niet het geval. Hier ligt een taak voor de AFM. Dit is voor beleggers zeer relevante informatie. Immers, wie kent het fonds beter dan de beheerder?

Lees ook:Beleggingsfondsen: de zwarte gaten in het rendement van uw portefeuille
Lees ook:Wees alert als fondsmanagers zeggen dat het niets is voor particulieren
Lees ook:Holland Fonds van RABO en Delta Lloyd niet meer dan vlagvertoon
Lees ook:SNS Fundcoach noemt helaas niet Man en Paard
Lees ook:Kantekeningen bij een slecht AFM rapport (column BNR 3 maart 2014)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.