Particulieren schuwen banken met lage rating niet

Gisteren maakte NIBC de halfjaarcijfers bekend. De resultaten van deze kleine gespecialiseerde bank zijn interessant omdat NIBC de eerste bank was die vol geraakt werd door de kredietcrisis en ook als eerste ingrijpende maatregelen nam om het tij te keren. NIBC lijkt met haar kernactiviteiten, M&A activiteiten en kredietverlening en woninghypotheken, het hoofd boven te water te houden. Opvallend is dat ondanks een ratingverlaging NIBC weer meer particulier spaargeld heeft weten aan te trekken, ik neem aan, met dank aan minister Bos.

De nettowinst in de 1e helft 2009 is nog maar 15 miljoen (was 109) en in 2e kwartaal bleef er nog maar 1 miljoen netto over. Toch zijn de resultaten in vergelijk met 2e helft 2008 aanmerkelijk verbeterd (verlies van 61 miljoen). NIBC heeft in haar M&A activiteiten met een aantal grote transacties meegedaan en dat is positief te noemen.

NIBC was een van de eerste banken voor wie de kapitaalmarkt volledig dicht ging, terwijl deze bank helemaal van de interbancaire kapitaalmarkt afhankelijk was. Men heeft het roer omgegooid en heeft zich gericht op de particuliere spaarmarkt. En met succes. Er staat nu 3 miljard aan spaargeld uit, naar eigen zeggen een flink deel via deposito’s (ter vergelijk BinckBank heeft bijna 2 miljard aan toevertrouwde middelen, maar dat is inclusief het professionele segment). Daarmee is 20% van de funding veilig gesteld. De NIBC heeft een uitstekende solvabiliteit met een BIS ratio van 17%. Al in 2008 heeft de bank geld opgehaald bij de eigen aandeelhouders (400 miljoen). Daarnaast heeft de bank leningen uitgegeven met een staatsgarantie. Deze leningen hebben echter geen invloed op de solvabiliteitspositie.

Het is duidelijk dat NIBC heeft geprofiteerd van de ophoging van het garantiebedrag naar 100.000 euro (200.000 bij een en/of rekening). De bank is een van de partijen die continue een van de hoogste rentepercentages bieden, ook al zijn zij in lijn met de markt omlaag gegaan. Het is een van de banken waar Deckers van Van Lanschot op doelt als hij praat over ‘te’ hoge rentes die geoffreerd worden (zie blog van 12 augustus).

Opvallend is de post ‘net trading income’, die is gestegen van 57 miljoen naar 136 miljoen (2e helft 2008: 27 miljoen) en dat in een periode waarin banken het handelen voor eigen rekening juist sterk hebben teruggedrongen. NIBC licht het cijfer in haar persbericht helaas niet verder toe, maar het betreft de inkoop van eigen obligaties die beneden pari staan en herwaarderingen van de bestaande portefeuille. Met name de herwaardering, die blijkbaar zeer positief is, is interessant. Het illustreert dat de prijzen van activa en passiva die in 2008 op de markt tot stand kwamen, blijkbaar geen reeel beeld gaven van de werkelijkheid.

De bank is redelijk positief over de toekomst, ondanks de verlaging van de creditrating. Men verwacht dat de ruime liquiditeitsbuffer die is opgebouwd (en die aan de particuliere kant nogal duur is) veel rendabeler kan worden uitgezet als bedrijven weer kredieten nodig gaan hebben.

Lees ook:BinckBank logenstraft cynische analisten
Lees ook:Triodos moet niet ‘meehuilen met wolven in het bos’, maar gewoon bankieren
Lees ook:Dirk Scheringa Beheer wordt De Spaar Bank
Lees ook:NIBC concurreert met Icesave en biedt ook 5,25%
Lees ook:Minister Bos heeft lesje asset/liability management nodig

2 reacties op “Particulieren schuwen banken met lage rating niet

  1. Peter Verhaar

    NIBC heeft mij gewezen op een feitelijke onjuistheid in mijn blog. De goede solvabiliteit komt niet omdat NIBC een beroep heeft gedaan op de ‘pot’ van Bos.
    De reden is primair dat zij geld heeft opgehaald bij de eigen aandeelhouders. Verder heeft NIBC leningen uitgegeven met staatsgarantie, maar die beinvloeden de solvabiliteit niet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. milou

    HOI I LOVE PUNKY FOR LIFE.(L)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.