Triodos: het duurzame woord voor bonus is gratificatie

Triodos Bank laat goede cijfers zien over eerste half jaar. De bank die dit jaar is uitgeroepen tot de meest duurzame bank in de wereld, zie mijn blog van 9 juni, heeft de spaargelden met 15% zien toenemen en ook de netto winst is bijna verdubbeld. Blijkbaar heeft Triodos geen last van het ‘Van Lanschot rente-probleem’  want de geoffreerde rentes van Triodos liggen bepaald niet op een hoog niveau (slechts 1,25% voor spaargeld boven 50.000 euro, het segment waar Van Lanschot actief is). Triodos heeft ook veel succes met haar beleggingsfondsen, niet alleen in termen van groei, 6% groei tot 1,5 miljard, maar ook wat betreft het beleggingsresultaat.

De CEO van Triodos, Blom, neemt in publikaties geen blad voor de mond. Zo praat hij in het jaarverslag 2008 over ‘de Nieuwe Bank die als een phoenix uit de as van deze crisis herrijst’. Deze Nieuwe Bank zal kijken naar lange termijn relaties in plaats van korte termijn transacties. Bonussen spelen een zeer beperkte rol. Ook is hij kritisch over de beurs en vraagt zich af of banken wel beursgenoteerd zouden moeten zijn omdat dat zou kunnen leiden tot ‘uitsluitend maximale aandeelhouderswaarde realiseren’.

Blom en Triodos hebben er een handje van om ‘nieuwe’ woorden te gebruiken voor oude zaken. want in een radiointerview voor BNR zegt Blom dat er wel degelijk gratificaties worden betaald voor ‘bijzondere prestaties’. Ik denk dat voor een bonus precies dezelfde bewoordingen kunnen worden gebruikt. En dan de beurs. Triodos geeft wel certificaten van aandelen uit. Deze zijn verhandelbaar, echter alleen op de Triodos-beurs. Verder zijn deze certificaten niet anders dan de genoteerde certificaten aan Euronext. Er komt een koers tot stand op basis van intrisieke waarde en er wordt keurig dividend betaald.

Triodos is een unieke bank in haar bedrijfsvoering, dat is zeker. Het is dan ook helemaal niet nodig om via verhullend taalgebruik normale zaken als bonussen en beursnoteringen weg te werken.

Lees ook:Triodos moet niet ‘meehuilen met wolven in het bos’, maar gewoon bankieren
Lees ook:Waar een klein land groot in kan zijn: Triodos bank meest duurzame bank
Lees ook:RABO bank geeft verkeerd signaal met vergoeden Madoff schade
Lees ook:Programma commissie de Wit voor volgende week: veel toppers
Lees ook:Beurzen volgen luchtvaart: mondiale fusies (en TOM?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.