HBU kwestie: als minister Bos nu eens gewoon gaat doen wat hij heeft gezegd

ABN Amro wil graag verder met de integratie van Fortis bank Nederland (FBN), maar moet in opdracht van ‘Brussel’ (afdeling Mededinging, mevrouw Kroes) dan de HBU verkopen. Rampzalig genoeg heeft Brussel besloten dit met een tijdslimiet af te dwingen, waardoor ABN AMRO niet de kans kreeg meerdere partijen te raadplegen en nu moet onderhandelen met 1 partij, de Deutsche Bank (a.s. vrijdag verloopt het derde ultimatum). Het spreekt voor zich dat de voorwaarden dan niet in het voordeel van ABN AMRO uitvallen en dat de onderhandelingen buitengewoon moeizaam verlopen. Er zijn echter alternatieven en minister Bos, eigenaar van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland, heeft de oplossing zelf naar voren gebracht.

Minister Bos heeft zich in het verleden expliciet uitgesproken voor een bankenlandschap met meerdere kleinere, vooral gespecialiseerde banken. Daarmee heeft Bos zich opgesteld tegenover bankpresident Wellink die pleit voor grote, universele banken. Hij zou met name een sterke derde bankpartij willen zien naast RABO en ING (overigens heeft de top van Fortis Bank Nederland zich ook uitgesproken voor het opzetten van ‘grootbanken’, zie ‘Fortis Bank Nederland heeft geen recht van spreken van 7 augustus‘).

Ik onderschrijf de visie van Bos en zijn pleidooi voor kleine gespecialiseerde banken. Wellink zou zich hard moeten maken om het bankenlandschap open te gooien door de drempels weg te nemen om nieuwe banken op te richten in plaats van terug te vallen in oude reflexen en te kiezen voor conglomeraten. Integratie van ABN AMRO en FBN, verkoop van HBU aan Deutsche bank is niet deconsolidatie maar juist consolidatie van het bankwezen.

HBU is bij uitstek een gespecialiseerde kleine bank. Waarom kiest men niet voor verzelfstandiging van de HBU? Voor FBN hebben zich ondertussen meerdere gegadigden gemeld. Zowel Van Lanschot (CEO Deckers wil graag uitbreiden in Private Banking en MeesPierson, onderdeel van FBN, is een markleider op dit gebied) als SNS Reaal hebben onlangs gezegd een rol te willen spelen in  het (de)consolidatieproces.

Op deze wijze krijgen meer banken een kans om een bijdrage te leveren aan het herstel van vertrouwen. Wellicht dat de Nederlandse banken op het wereldtoneel een kleinere rol gaan spelen, maar voor wie is dat jammer, wellicht voor DNB en Holland Financieel Centrum die graag pronken met de ‘multinationals’, maar voor het kleinere Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse consument zou het een zegen zijn.

Lees ook:Scheiden is niet altijd lijden
Lees ook:Ex-topmannen Fortis en ABN AMRO tegen voorgenomen fusie
Lees ook:Ook CPB vindt nu dat kleine banken een nuttige functie kunnen hebben
Lees ook:Fortis Holding op de weg terug: samenwerking met Tesco supermarkten rond
Lees ook:Nederlandse banken solide genoeg om crisis te doorstaan

2 reacties op “HBU kwestie: als minister Bos nu eens gewoon gaat doen wat hij heeft gezegd

  1. Joost

    Inmiddels is er van het zoveelste uitstel al weer 1 week verstreken zonder witte rook. Volgende week vrijdag verloopt de derde deadline. Het zou zo mooi zijn als de 2 jaar durende onzekerheid stopt. Ik werk bij een onderdeel dat onder de remedy valt en ik ben het spuugzat.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tony de Bree

    Volgens mij gaat het niet meer over “groot”of “klein” maar over “duurzaam”, “flexibel” en gebaseerd op moderne technologie. Zie Paypal.

    Het maakt voor je vaste kosten niets uit of je nou 100.000 of 100 miljoen digitale transacties door de systemen laat lopen.

    En dat was als sinds 1997 zo.

    Tony de Bree
    http://www.deduurzamebank.nl

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.