ingezonden brief in FD (van 1 april) over het woekerpensioen

leunstoelDe verzekeraars kunnen weer rustig achterover leunen. Het Verbond van Verzekeraars en de Ombudsman Financiele Dienstvelening, in de persoon van Wabeke, hebben het ‘woekerpensioen’ keurig ingepolderd. De kans op claims u.h.v. woekerpensioenen is erg klein, meldt het Verbond. Maar of de consument er iets mee opschiet staat te bezien. De pensioenverzekeraars mogen elk jaar 1,5% afromen van het belegd vermogen en daarnaast maar liefst 9,5% van de premie.

Hierbij wordt voortdurend geschermd met het feit dat pensioen zo een vreselijk moeilijk product zou zijn en dat daarbij een hoge beloning zou horen. Het pensioenproduct waar nu een akkoord over gesloten is, is echter van een grootse eenvoud! Het betreft een pensioenproduct waarbij er door de werkgever periodiek een (fiscaal bruto) bedrag op een geblokkeerde rekening bij een verzekeraar wordt gestort dat belegd dient te worden; er is geen garantie op een bepaald eindkapitaal en aan het einde looptijd ontvangt klant (fiscaal netto) het opgebouwde kapitaal: kan het simpeler? Nee, en nieuwkomer Brand New day bewijst het. En de computer zorgt ervoor dat belegd wordt binnen het afgesproken risicoprofiel. Uit eigen ervaring weet ik hoe eenvoudig dit is.

Het beleggen kan op verschillende manieren en wat mij betreft kan daar enige variatie in beloning optreden. Maar als er, opnieuw heel eenvoudig, in trackers of beleggingsfondsen (verzekeraars verdienen dan ook nog via de beheervergoeding in het fonds) wordt belegd, dan is een vergoeding van 0,5% tot 0,75% ruim voldoende. En waarom er 9,5% van de premie afgeroomd mag worden is mij helemaal een raadsel.

Ik hoop en verwacht dat de consument wakker wordt en zich niet in slaap laat sussen . Het loont echt om op internet goed te zoeken en te vergelijken. Wat dat laatste betreft is het tijd dat er goede onafhankelijke vergelijkingssites komen.

P.F. Verhaar
Oud-directeur Alex Beleggersbank

Lees ook:Verzekeraars moeten geen rookgordijn optrekken
Lees ook:Verzekeraars, maak je borst maar nat, er wordt aan de poort gerammeld
Lees ook:ingezonden brief FD 17 mei 2013: fiscale beperking pensioen zal leiden tot meer premiestorting
Lees ook:KASSA: Verbond van Verzekeraars niet aan 1 tafel met onafhankelijk adviseur!
Lees ook:handen af van ons pensioen

6 reacties op “ingezonden brief in FD (van 1 april) over het woekerpensioen

  1. j smith

    Heeft het FD de brief vooralsnog niet geplaatst of heeft men u bericht dat de brief definitief niet geplaatst zal worden? Is een reden opgegeven? Overigens is opmerkelijk dat de concurrentie op dit deel van de pensioenmarkt zo slecht werkt, juist omdat veel grote pensioenfondsen relatief lage kosten hebben en makkelijk “erbij” zouden kunnen doen wat BrandNewDay doet. BrandNewDay verdient nog steeds zeer royaal op het geld dat men voor rekening van zijn klanten investeert in de trackers van Vanguard.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Peter Verhaar

      brief is op 1 april alsnog geplaatst (duurt meestal niet zo lang, na 1 week ga ik er vanuit dat het niet meer zal gebeuren, maar zo zie je maar, niet te snel zijn)

        /   Beantwoorden  / 
  2. Maarten Koster

    Kleine aanscherping: het lijkt in het stuk van Peter Verhaar, alsof het eindkapitaal netto naar de klant (werknemer) gaat. Dat is uiteindelijk zo, maar niet in één bedrag. Het bruto eindkapitaal wordt op de pensioendatum omgezet in een levenslange periodieke uitkering, waarop loonbelasting wordt ingehouden: de daadwerkelijke pensioenuitkering.

    Deze aanscherping om ook de vergelijking met Brand New Day te nuanceren: daar gaat het om lijfrentekapitaal.

    Voor de kritiek op de kosten maken deze nuanceringen overigens niet heel veel uit. De uitvoeringskosten van pensioen (in de opbouwfase) liggen naar mijn overtuiging hoger* dan die bij lijfrente en ook de verkoopkosten van (kleinere) pensioenregelingen (zoals bij beschikbare premieregelingen veelal het geval) zijn hoger. Of daarmee een jaarlijkse kosteninhouding van 9,5% te verdedigen valt, dat vraag ik me ook af.

    *niet zozeer door kosten van beleggingen (daar is immers ook de 1,5% over de belegde waarde voor), maar door de verwerking van steeds wijzigende regelgeving, salarismutaties, in- en uitdiensttredingen, huwelijk/samenwoning en (echt)scheiding: allemaal zaken die in de lijfrentesfeer (Brand New Day) niet spelen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Peter Verhaar

    eens
    maar ik probeer heel scherp onderscheid te maken tussen de OPBOUWFASE en de UITKERINGSFASE
    ik heb het hier over de opbouwfase!

    vervolgens krijgt klant pot met geld waarmee iets moet gebeuren (daar is geen vrijheid in), maar het is een nieuwe keuze, waarbij heel goed een andere aanbieder gekozen kan worden

      /   Beantwoorden  / 
  4. Bruto

    Tja we mogen dadelijk gaan werken tot onze 75ste :)

    Beleggen is gokken zonder taboe

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.