Ingezonden brief FD van mij (25-2-2011): Beursfusie niet goed voor beleggers

De directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) geeft in het FD van 19/2 blijk van een wat naiëve kijk op het fusiebeursgeweld. Hij stelt dat de fusie van NYSE Euronext en Deutsche Börse goed is voor belegger. Argument: ‘effectenhandel is een volumehandel, hogere volumes leiden ‘als het goed is’ tot lagere kosten. Maar het zal niet goed gaan.

Precies op het moment dat de traditionele beurzen hun monopoliepositie kwijt raken aan nieuwe beurzen als Chi-X, Bats en Turquoise (zij verwerken zeker 40% van de Nederlandse handel) kiezen de beurzen voor een vlucht naar voren. Een typische reactie van een tanende reus. Samenklonteren om krampachtig de positie vast te houden.

De fusie is géén goede zaak voor beleggers. Beurzen verlagen tarieven niet uit vrije wil. Euronext heeft net het handelen in ‘small caps’ en obligaties  duurder gemaakt. En de krampachtige reactie van Euronext om de nieuwe derivatenbeurs TOM te dwarsbomen, spreekt boekdelen.

De VEB voorman heeft ook weinig sjoege van beurstechnologie. De smart order systemen (bijv. die van Alex en Binck) kunnen binnen nanoseconden op een groot aantal beurzen de beste prijs vinden. En dat de fusie het ‘over de grens’ handelen gemakkelijker maakt, is helemaal een gospe. Bijna alle brokers bieden al tijden een breed assortiment van beurzen aan, daarvoor is echt geen fusie nodig.

Beleggers hebben maar 1 ding nodig en dat is concurrentie. Dat zal zorgen voor lagere provisies en een betere prijsvorming. En ik sluit mij 100% aan bij Jaap Koelewijn die in hetzelfde FD pleit voor de verplichting dat de orderboeken van de alle, traditionele en nieuwe,  beurzen worden open gesteld en met elkaar verbonden.

Lees ook:Euronext weerstond fusie met Deutsche Borse
Lees ook:Mijlpaal: eerste particuliere aandelenhandel buiten Euronext om
Lees ook:‘buitenbeurshandel’ is al lang geen handel meer buiten de beurs om!
Lees ook:TOM gaat (eindelijk) in de aanval tegen Euronext
Lees ook:Naar één geïntegreerde Europese beurs (column BNR 2 juni 2014)

Eén reactie op “Ingezonden brief FD van mij (25-2-2011): Beursfusie niet goed voor beleggers

  1. smart formule

    Ik geef je helemaal gelijk. Er word maar wat gedaan en te weinig nagedacht over de gevolgen. Ze doen dingen die extreme gevolgen hebben voor beleggers. Ik maak zelf gebruik van een goed systeem om te beleggen dus heb gelukkig niet altijd even veel last van koest fluenties

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.