Nederland hoeft in 2014 minder te lenen

In 2014 moet Nederland ongeveer 93,7 miljard euro lenen, aldus de Generale Thesaurie van Financiën. Dit komt neer op een bedrag van 5.500 euro per inwoner. Het bedrag lijkt zeer hoog te zijn, maar de geschatte financieringsbehoefte ligt daarmee rond de 4 miljard lager dan in 2013.

Dit jaar krimpt de economie met 1%, maar naar verwachting komt er in 2014 een groei van 0,5%. Hopelijk betekent dit dat Nederland uit de economische recessie krabbelt, waardoor consumenten weer meer vertrouwen hebben in de financiële situatie en zich meer kunnen veroorloven. Wellicht durf je dan eindelijk die stap te nemen om een nieuwe auto aan te schaffen of dat huisje waar je al zo lang naar verlangt, al dan niet met behulp van een persoonlijke lening. Weet je niet waar je precies het beste uit bent? Persoonlijke lening vergelijken geeft het antwoord!

Kredietverlaging

In november verloor Nederland zijn AAA-status bij een van drie grote Amerikaanse rating bureaus, de hoogste status die een land kan krijgen. Heb je als land de BB+-status, dan is dit al bedenkelijk. Heeft een land de D-status, dan ben is het failliet. Nederland wordt nog steeds gezien als een financieel gedisciplineerd land.

Driejarige lening

Het ministerie wil in 2014 circa 50 miljard euro aan staatsobligaties uitgeven op de kapitaalmarkt. Analisten voorspellen dat de Nederlandse Staat tussen de 48 miljard en 51 miljard wilt verdienen en nog eens 43,7 miljard wilt aantrekken op de geldmarkt. Bovendien is de verwachting dat er 32,2 miljard euro van de schuld wordt afgelost.

Tijdens het eerste kwartaal van 2014 wordt er een nieuwe driejarige lening afgesloten, die op 15 april 2017 afloopt. Nederland wilt tussen de 2,5 en 3,5 miljard euro ophalen tijdens de duur van de lening.  Daarnaast wordt er een andere lening heropend, die tot 15 januari 2019 ongeveer 2 tot 3 miljard euro op zou moeten brengen.

nb: dit is een ingezonden bericht 

Lees ook:De sprinkhanen zijn terug
Lees ook:Staat stelt overbruggingskrediet beschikbaar voor Fortis
Lees ook:Nederlandse staat koopt heel Fortis Nederland
Lees ook:ING Lijdt (kwartaal)verlies van 478 miljoen euro
Lees ook:Zwartspaarders bang voor de belastingdienst

Eén reactie op “Nederland hoeft in 2014 minder te lenen

  1. Carolien

    Ik ben erg benieuwd wat het tot nu toe heeft opgeleverd. Zijn hier misschien gegevens van?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.