De jager speelt het slim

Jan-Kees de Jager heeft een heel hoge ‘aaibaarheidsfactor’. Dat is bijzonder opmerkelijk voor een minister die toch een van de grootste bezuiningingsoperaties moet doorvoeren. Nog opmerkelijker is het als je ziet welke hoofdpijndossiers op z’n bordje liggen: de woekerpolis, de bonusbanken, het KIFID, de beloningsregels bij tussenpersonen, de opvolging van DNB en AFM, baas van ABN AMRO. Toch houdt ie zich gemakkelijk staande terwijl hij laveert  tussen ‘man boven de partijen’ en de soms agressieve benadering door de Tweede kamer, met name de PVV en PvdA. Maar onze Nationale Knuffelbeer doet het vooralsnog goed. Laten we even niet vergeten dat onder zijn leiding Aegon haar staatssteun terugbetaalde met een forse beleggingswinst en ING ook al flink op weg is, dat is toch maar binnen! En hij heeft elke zwartspaarder de stuipen op het lijf gejaagd en is 15 miljard aan spaargeld op het spoor.

Maar het dossier Griekenland is van een andere orde. Je kan aan de gezichtsuitdrukking van de Jager zien dat hij het er moeilijk mee heeft. Als oud-ondernemer zal hij weinig begrip voor de Grieken kunnen opbrengen en zal het hem weinig moeite kosten om de opdracht van de kamer uit te voeren om de ‘moeilijkste minister van Financiën in Europa’ te zijn. Maar toen PVV-man van Dijck in een hoorzitting de minister opriep om de Grieken uit de euro te gooien, had de Jager een ‘onderonsje’  met aankomend DNB-president Knot, want die boodschap kan en wil hij in Europa bij zijn collega’s niet verkopen. Gelukkig gaf juist Plasterk van de PvdA hem een mooie uitweg: “de banken moet ook een bijdrage leveren”.

Want dát is helemaal geen probleem voor Nederlandse banken, …..zolang het om Griekenland gaat.

Gisteren heeft de Jager eindelijk geantwoord op vragen van Irrgang (SP): eind 2010 hebben banken 3,7 miljard uitstaan op Griekenland (let op de opmerking over verzekeraars en pensioenfondsen). De Minister zegt dat in 2011 dit bedrag waarschijnlijk lager is. Nou, dat weet ik wel zeker. Dat is gezond beleggersgedrag: verlies nemen en wegwezen. Kijk maar eens naar dit staatje (CPB)!

Maar het ligt nog even anders. De Nederlandse banken waarderen de Griekse leningen tegen de werkelijke waarde en zijn al flink stuk afgeschreven. Dat mag moet van de accountants. Kijk even mee met boekhouder Hommen van ING. Uitstaande leningen Griekenland (incl. Ierland !)  in 2009: 3,8 mrd, in 2010 gedaald tot 1,6 mrd (zowel verkoop als afboeking via eigen vermogen). Ook ABN AMRO (1,2 mrd) waardeert tegen ‘fair value’.

Nederland kan dus echt wel de Griekse leningen kwijtschelden en dus zeker herstructeren (geeft Griekenland noodzakelijke lucht). Dat ligt natuurlijk anders voor de Duitsers en Fransen, daar gaat het nog om forse bedragen (Frankrijk: 57 mrd). Trichet praat over ‘Code Rood’. De Jager is slim, hij kijkt vooruit. Want stel dat Spanje in de problemen komt. Exposure Nederlandse banken: 57,6 mrd (en dat is nog tegen nominale waarde). Kijk, dan wil je wel graag dat dan de private banksector uit Duitsland en Frankrijk mee doet.  Ik vermoed dus dat de Nederlandse banken graag willen meewerken, ook al zeggen ze van niet. Want dit is wel een pokerspel op hoog niveau.

Lees ook:Griekse Tragedie
Lees ook:De sprinkhanen zijn terug
Lees ook:Wie gaat de euro redden?
Lees ook:Liever Magnums dan bommen
Lees ook:Fittie in het IMF

Eén reactie op “De jager speelt het slim

  1. Ineke van der Maat

    “Een Ierse baby die vandaag wordt geboren, is de Belgische banken elk jaar 500 euro rente schuldig. Als hij dat niet betaalt, zijn de Belgische banken om zeep. Een mooi doopgeschenk en een leuke investering.”
    THEODORE DALRYMPLE in de Standaard vandaag.

    Over andere EU-landen buiten de eurozone met financieringsproblemen maar niet te spreken, zie o.a. Groot-brittanië En hoe worden die gaten opgevuld??

    Ook Chinese steden hebben enorme gaten in hun begroting net als die in de VS.
    Is daar al een oplossing voor.

    Het hele financiële systeem is niet meer van deze tijd.

    Waar moeten al die miljoenen mensen die door natuurampen en klimaatverandering getroffen worden van rondkomen? Vaak wordt hun werkplek daarbij ook nog vernietigd? Gewoon dood laten gaan waardoor wereldwijd machines komen stil te staan omdat niets meer verkocht wordt en ook geen inkomen meer verdiend wordt en dus ook uw aandelen niets meer waard zijn? Of gewoon eindelijk eens een basisinkomen voor iedereen op deze aardbodem invoeren?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.