BKR koppeling met Gemeentelijke Basisadministratie

Als het al mogelijk was wordt het nu verder dichtgetimmerd; Bureau Krediet Registratie (ookwel BKR te Tiel), maar ook Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) krijgen binnenkort een koppeling met de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).

 

Voor sommigen een extra (potentiele) inbreuk op hun privacy; voor schuldeisers een extra zekerheid dat ze daadwerkelijk zaken doen met de juiste persoon.

In ieder geval zal de Privacy-wetgeving toch moeten worden aangepast voordat dit mogelijk wordt.

Lees ook:3x Kloppen voor veiliger Internetbankieren
Lees ook:Sepa zorgt voor Rekeningnummer van 18 cijfers
Lees ook:Handel in FTI (futures op AEX) per 1 juli tot 22.00 uur
Lees ook:Vanaf vandaag: handel in FTI tot 22.00 uur
Lees ook:banken willen toegang tot ‘burgerservicenummer’ systeem: pro’s en contra’s

8 reacties op “BKR koppeling met Gemeentelijke Basisadministratie

  1. Johan Sturm

    Zou het niet overbodig moeten zijn dat BKR de identiteit controleert bij BKR? De bank is verplicht (volgens wet WID) de identiteit van een klant vast te stellen. (Daarom moesten we afgelopen jaren allemaal met ons paspoort langs de bank!) Vervolgens levert de bank de gegevens aan BKR. BKR registreert alleen. Geeft deze noodzaak om te koppelen met de GBA aan dat de banken blijkbaar de identiteit van hun klanten niet goed hebben vastgesteld en dus niet voldoen aan de WID?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Patrick

    Ik moest je comment even twee keer lezen voor het tot me doordrong;
    maar als dat echt zo is zou je hier toch wel een behoorlijk potentieel schandaaltje te pakken hebben?!?

    Heeft (had) BKR niet ook zelf de verplichting om de identiteit vast te stellen?!?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Johan Sturm

    Sorry, zal m’n schrijfstijl aanpassen aan het medium:-). Het zijn de deelnemers van BKR (kredietverleners en telecomaanbieders) die hun gegevens aanleveren aan BKR. Als deze niet blijken te kloppen, kloppen de gegevens van de banken dus niet. Momenteel wijzigt BKR niet op eigen houtje ‘onjuiste’ gegevens, maar voert alleen wijzigingen door die de banken melden.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Ruben

    Bij het BKR worden niet alleen kredieten van banken geregistreerd, maar ook van bijvoorbeeld creditcard maatschappijen, winkelpassen, postorderbedrijven en telecomaanbieders.

    Een simpele typefout of het ontbreken van een 2e voorletter kan al leiden tot een aparte BKR registratie (op een andere naam).

    Mij lijkt het daarom nodig om al die gegevens goed aan elkaar te koppelen en dat kan met een koppeling aan de GBA.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Thomas Bolk

    Is dit dan de eerste keer dat een private instelling (BKR), mag gaan koppelen aan die van een publieke (GBA)? Uit het oogpunt van bescherming van persoonsgegevens kan je je natuurlijk afvragen hoe wenselijk dit is. Volgende stap: telemarketeers? Bij twijfel een uittreksel uit het GBA, dat lijkt me meer dan voldoende. Het is sneller 1984 dan je denkt…

      /   Beantwoorden  / 
  6. Johan Sturm

    BKR registreert inderdaad niet alleen kredieten van banken, maar ook de overige kredietverstrekkers (postorders, winkelpassen) vallen onder de regels voor kredietverstrekkers en hebben de plicht de identiteit vast te stellen. Typefouten of andere voorletters moet je m.i. vooral voorkomen door een goede check aan het begin. Dat het nodig is om via een koppeling met GBA gegevens te controleren, geeft toch aan dat de identiteitscontrole aan het begin blijkbaar niet goed gaat.

    Om big brother te voorkomen zijn dergelijke koppelingen inderdaad niet direct gewenst. Het is dan voor de privacy beter dat de persoon zelf zich beter identificeert. Dus: banken en telecomaanbieders: KEN JE KLANT!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Jeroen

    Het BKR is een stichting dacht ik die inderdaad louter registreert en geld lenen zonder BKR niet mogelijk maakt indien de leningnemer negatief te boek staat. Dit als zelfbescherming van vele mensen die zelf geen grip hebben op hun financiële situatie (Lees: gat in de hand hebben). Ik vind het daarom alleen maar goed dat het BKR steeds vaker wordt gekoppeld aan systemen die een beter beeld kunnen geven over de kredietwaardigheid van een persoon.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.