Mannen betalen liefst met Pin, Vrouwen cash

Het is weer bijna vakantietijd, dus Visa heeft een onderzoek gedaan naar betalingsgedrag en de kosten van betalen in het buitenland.

De conclusies (via Z24) leveren niet alleen wat leuke nutteloze feitjes op, maar ook wat handige bespaartips voor betalen in het buitenland.

Wat (nutteloze) Feitjes:

- 62% van de Nederlanders heeft een creditcard (20% meer dan 1)

- Mannen met een bovenmodaal inkomen betalen in het buitenland het liefst met een creditcard.  Vrouwen en mensen met een lager inkomen betalen het liefst contant

Maar ook echte bespaartips worden genoemd…. Het loont in ieder geval om even toch even de voorwaarden van je eigen passen er bij te pakken en zo bijvoorbeeld €4,50 per Pintransactie te besparen!!!

In Nederland en andere eurolanden is pinnen met een gewone bankpas gratis.  Maar buiten de eurozone kost zowel pinnen als betalen geld. Dat geldt voor de gewone bankpas en voor de creditcard. De tarieven verschillen per bank en per passoort.

Pinnen met een gewone bankpas is meestal goedkoper dan met een creditcard.

Voorbeeldje pinnen in India: Wie in India met de gewone bankpas van ABN Amro wil pinnen betaalt een vast bedrag van 2,25 euro, plus 1,2 procent van het transactiebedrag. Met de giropas van Postbank kost pinnen per keer 1,82 euro, plus 1% opslag. Met de europas van Rabobank betaal je alleen 1 procent opslag.

Creditcards

Pinnen met een creditcard is over het algemeen onvoordelig. Met die van ABN Amro kost pinnen 3 procent van het transactiebedrag, maar minstens 4,50 euro. Rabobank laat zijn klanten standaard 4,50 euro betalen en telt daar nog 1 procent valuta-opslag bij op. Met de creditcard van Postbank ben je per keer 3 procent van het pinbedrag kwijt, met een minimum van 4,50 euro. Plus nog een opslag van 1 procent.

Fortis hanteert een ander systeem. Pinnen is wereldwijd gratis zolang het saldo positief is. Zodra het saldo negatief is kost pinnen 4 procent in eurolanden. Daarbuiten komt er nog eens 1 procent bij.

Gratis betalen

Met een creditcard is betalen in winkels en restaurants meestal kosteloos. Zolang je tenminste het eurogebied niet verlaat. Postbank en Rabobank rekenen 1 procent voor betalen in vreemde valuta, ABN Amro 1,95%. Fortis is hier weer een uitzondering: betalen is wereldwijd gratis.

Uit het onderzoek van Visa blijkt dat de creditcard in het buitenland vooral wordt gebruikt voor het hotel en het appartement. Maar ook voor uitgaan, shoppen en de huur van de auto.

 

Oftewel CHECK EVEN DE VOORWAARDEN VAN JE PAS!! (en bespaar veel geld ;-)

 

Lees ook:Fortis / ABN Amro naar 3e positie geldautomaten
Lees ook:Postbank naait klanten op alle fronten
Lees ook:De verborgen (?) kosten van Rood staan!
Lees ook:Next Generation Creditcards in Frankrijk
Lees ook:Fortis aan het sparen?

2 reacties op “Mannen betalen liefst met Pin, Vrouwen cash

  1. Patrick

    en let even op de kleine lettertjes; “Met een Prestige Pakket, een Young Professional Pakket, of een Studenten Pakket is opname via geldautomaten gratis. U betaalt alleen een valutakoersopslag.”

    Hoe hoog is deze opslag?!?!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.