De ondergang van Boober: dacht u dat bankieren geen vak is?

Door alle berichtgeving over graaiende bankiers waren we bijna vergeten dat het overgrote deel van de bankemployees, laat ik ze zo maar even noemen, in het ouderwetse retail-en kredietbedrijf van de banken werken en daar voor een goed salaris, dat zeker, wel een vak uitoefenen. Sommigen dachten daar heel anders over en hadden het plan de ‘traditionele’ bank uit de verticale bedrijfskolom te duwen. Zo ook de website Boober, die in 2007 van start ging en spaarders en leners aan elkaar zou knopen. Beide partijen en de uitbaters van de website, waaronder investeerders Banken (u kent hem van Dragons Den), zouden profiteren want de marge van de bank zou worden verdeeld tussen de drie partijen.

Boober zeilde mee op de ‘hype’ van het web 2.0 denken. Allerlei communities zouden ontstaan en die netwerken zouden onderling gaan samenwerken. Het deed mij denken aan de internet-bubble in 2000 waar bedrijfjes met zeer fantasierijke namen, ik kan bij de naam Boober geen enkele zinvolle associatie maken met bankieren, geld konden ophalen om het zo snel mogelijk op te maken.

Naar nu bekend is geworden, heeft Boober grote problemen. De betalingsmoraal van de leners valt zwaar tegen (20%) en de technische infrastructuur was niet toerijkend. Bankieren is een vak en dan met name het beoordelen van leenvoorstellen. Daar komt heel veel ervaring bij kijken; ik denk dat Scheringa van DSB daar een boekje over kan opendoen. Hoewel Boober in eerste instantie een platform wilde bieden aan leners en uitleners, de leners zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de screening (dit heeft de AFM bevestigd door aan te geven dat Boober niet vergunningsplichtig was), speelde Boober wel een rol in het selectieproces van debiteuren.
De meest traditionele rol van banken is het transformeren van tijd en risico. De marge die banken verdienen om deze rol te kunnen vervullen is geen “gevonden geld”, dat hebben de eigenaren, maar met name de crediteuren aan de lijve ondervonden.

Lees ook:Het doek valt voor Boober.nl
Lees ook:Boober weer in de lucht!
Lees ook:New ways of banking: Boober.nl
Lees ook:Boober.nl mag toch van DNB
Lees ook:Bank 2.0 Wat is dat eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.