Versoepeling boekhoudregels banken: Streppel (ex CFO Aegon) had dus toch gelijk

Onder druk wordt alles vloeibaar, dus ook de strenge boekhoudkundige regels die voorschreven dat alle activa tegen marktprijzen gewaardeerd moesten worden. De algemene opinie was, en dit is ook uitgekomen, dat daardoor de resultaten van banken en verzekeraars zeer volatile en onvoorspelbaarder zouden worden.

Er is veel voor te zeggen om activa te waarderen tegen marktprijzen. Het maakt de verslaggeving en transparantie ten principale beter en dit is op zich goed nieuws voor beleggers. Toen de nieuwe regelgeving werd ingevoerd kon niemand bevroeden dat het er een situatie zou ontstaan dat (1) er in het geheel geen marktprijzen zijn en (2) dat financiele instellingen een heel activa-segment zouden moeten herwaarderen als slechts een deel van dat segment wat betreft waardering onder vuur komt te liggen.

De nieuwe regels (het zijn nog slechts voorstellen) lijken in de richting te gaan dat financiele instellingen alleen het gerealiseerde verlies behoeft af te boeken. Het moet voor Jos Streppel, de ex CFO van Aegon, een zoete wraak zijn. Al ver voor de kredietcrisis fulmineerde Streppel tegen deze regelgeving voor verzekeraars die zeer lange verplichtingen hebben en de daardbijhorende funding daarop afstemmen. Denken in korte termijn (3 maanden) marktwaarderen pastte volgens Streppel niet bij het wezen van de verzekeraar. In het jaarverslag van 2005 schrijft Streppel over deze materie en gaf aan dat de marktwaarde van met name vastrentende beleggingen niet relevant was omdat het oogmerk was de leningen aan te houden tot aflossingsdatum. In z’n een benadering resteert dan nog het risico van ‘default’, wat natuurlijk een reeel risico is gebleken en zal zijn; voor die daadwerkelijke ‘default’verliezen zal dan nog een afboeking plaatsvinden. Het zal de resultatenrekening van verzekeraars minder volatile maken en de fondsen aantrekkelijker maken voor lange termijn beleggers.

Lees ook:Ik waardeer mijn obligaties ook graag tegen nominale waarde
Lees ook:Onthullend ‘bonusrapport’ DNB: risico speelt nauwelijks een rol in vaststellen bonus
Lees ook:Hoogervorst (AFM) spreekt zich natuurlijk wel uit over kwartaalcijfers banken
Lees ook:DNB waarschuwt voor ‘verdienmodel’ levensverzekeraars, maar wat doet DNB?
Lees ook:DNB dwingt pensioenfondsen tot absurd en dom beleggingsbeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.