Hoogervorst (AFM) spreekt zich natuurlijk wel uit over kwartaalcijfers banken

Quotenet reageerde gisteren op een een artikel in het FD over de uitspraken van Hoogervorst met betrekking tot de mogelijke invloed van de politiek op de boekhoudregels bij banken. Hoogervorst is bang dat de politiek druk uitoefent om de regels te versoepelen, waardoor banken mooiere cijfers kunnen laten zien. Quotenet vraagt gelukkig even door en komt uit bij Rene Maatman van de AFM, die echter ontkent dat AFM de recente mooie kwartaalcijfers van Amerikaanse banken critiseert. Maar Hoogervorst is in een recente lezing van 24 juni in Milaan toch echt verder gegaan.

In mijn blog van 24 juni, ‘is Hoogervorst een betere boekhouder van Bos’ heb ik de lezing besproken.

Hoogervorst bespreekt de mogelijke onder-of overwaardering van bankactiva. Hoogervorst is van mening dat de huidige IFRS methodiek die eist dat activa gewaardeerd worden tegen marktwaarde, ertoe zal leiden dat de meeste activa eerder overgewaardeerd dan ondergewaardeerd zijn en dat de gevolgen daarvan aan het einde van de recessie zullen blijken.

Hoogervorst refereert hier aan de traditionele bankleningen en niet aan de beursgenoteerde activa van de banken. Hoogervorst heeft gelijk. De kredieten worden (nog) niet tegen marktwaarde gewaardeerd, maar tegen kostprijs. Hij pleit voor een systeem van ‘expected losses’ i.p.v. ‘incurred losses’. Op basis van gegevens van de Federal Reserve verwacht Hoogervorst de komende jaren nog grote verliezen bij banken.

Hoogervorst gaat echter ook in op de beursgenoteerde activa (CDO’s). Hoewel hij toegeeft dat de gebrekkige liquiditeit en angst voor onzekerheid zeer nadelige effecten heeft gehad op de waarderingen is hij niet positief over een herwaardering van deze activa.

In zijn lezing geeft Hoogervorst dat hij als oud-politicus en minister begrijpt welke enorme druk er ligt op de schouders van ministers van financien, die enorme bedragen in het bankwezen hebben gepompt en niet zitten te wachten op accountants die via regelgeving de mogelijke verliezen zichtbaar maken(!).

Hoogervorst noemt in zijn speech begrijpelijkerwijs geen enkele bank. Niettemin staat de lezing vol met waarschuwingen om de regels te versoepelen om op korte termijn verlichting te realiseren, waardoor echter op de lange termijn de schade, en dan met name het vertrouwen in het bankwezen, nog groter zal zijn.

Lees ook:Is Hoogervorst (AFM) een betere boekhouder dan Bos (Ministerie van Financien)?
Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 14): Hoogervorst
Lees ook:Versoepeling boekhoudregels banken: Streppel (ex CFO Aegon) had dus toch gelijk
Lees ook:Berenschot-lezing: ethiek en integriteit in bankwezen (19 november 2013)
Lees ook:Hoogervorst (AFM) pleit opnieuw voor een hoger eigen vermogen banken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.