Goldman Sachs gaat dit jaar record-bonussen betalen

Paul Tang, de woordvoerder van de PVDA in de 2e kamer, is er niet zeker van dat banken zich zullen houden aan de nieuwe spelregels rondom de bonussen. Ik raad hem aan eens goed te kijken naar de gang van zaken rondom  Goldman Sachs. Deze bank gaat dit jaar record-bonussen betalen. Goldman Sachs was een van de financiele instellingen die vorig jaar in de problemen kwamen en staatssteun ontvingen van de Amerikaanse overheid. samen met Morgan Stanley heeft zij op zeer korte termijn haar juridische status veranderd van ‘zakenbank’ naar ‘retailbank’ zodat zij spaargelden van consumenten kon aantrekken om de fundingproblemen op te lossen.

In april van dit jaar gaf Goldman aan dat zij de $ 10 miljard overheidsgeld (het zogenaamde TARP programma) zo snel mogelijk wilde terugbetalen. Waarom? Goldman wil zo snel mogelijk van de beperkingen af die gezet zijn op het betalen van bonussen.

Goldman Sachs doet het overigens erg goed, Er is zeer veel geld verdiend met de handel in obligaties, valuta’s en grondstoffen.  De winst in het 1e kwartaal was $ 1,66 miljard. Het is ironisch te moeten constateren dat een deel van de winst afkomstig is uit activiteiten die Goldman Sachs onderneemt voor de Amerikaanse overheid om banken en bedrijven overeind te houden.

Goldman Sashs hebben een naam op te houden als het gaat om bonussen. CEO Blankfein heeft het record in handen met een bonus van $ 68,7 miljoen. In 2007, het laatste jaar voordat de kredietcrisis toesloeg, is de bonuspool van Goldman Sachs geschat op $ 20 miljard.

Deze ontwikkeling geeft aan dat banken, en dan met name zakenbanken,  zeer opportunistisch zijn. Staatssteun vragen als het mis gaat en vervolgens, als het weer even beter gaat, snel terugbetalen en terugvallen in oude gewoonten, die het financiele systeem nu juist in grote problemen hebben gebracht.

Lees ook:Ik geef u op een briefje: ook Nederlandse banken gaan weer bonussen betalen
Lees ook:Goldman verandert naam in Godman
Lees ook:Margin Call
Lees ook:Ik heb geen medelijden met ING Direct
Lees ook:Kredietcrisis blijft klappen uitdelen, ook op AEX

Eén reactie op “Goldman Sachs gaat dit jaar record-bonussen betalen

  1. Evert Visser

    Sommige Amerikaanse banken kunnen nog steeds wel hun zakken vullen door weliswaar geen bonussen uit te delen, maar een forse salarisverhoging overeen te komen, schrijven wij op het online discussieplatform disruptivebanking.com.

    Deze beloningsvorm lijkt een reactie te zijn op de onlangs doorgevoerde wet in de VS, waarin bonussen voor 90% worden belast. De wet geldt voor toppersoneel dat werkt bij een bedrijf dat meer dan 5 miljard dollar aan staatssteun ontvangt.

    De banken Citygroup, Morgan Stanley, Wells Fargo en Bank of America zijn bereid de vaste salarissen van toppersoneel fors te verhogen. Zie http://www.disruptivebanking.com/2009/04/02/salary-increase-instead-of-bonus/

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.