Goldman verandert naam in Godman

goldmanWe hadden al Maradona die ‘een hand van God had’ (zie hier de hand van God), maar we hebben nu ook de ‘bank van God’ en dan hebben we het niet over de bank van het Vaticaan (Instituut voor Religeuze Werken, Istituto per le Opere di Religione).

Nee, we hebben het over de Amerikaanse bank Goldman Sachs, waarvan de topman, Blankfein, heeft verklaard dat zijn bank ‘het werk van God uitvoert’. Naar zijn mening zijn banken erg belangrijk, want zij helpen bedrijven aan kapitaal.

Dat is natuurlijk waar, maar als er een bank is die wat bescheidenheid zou mogen tonen is het Goldman Sachs. Het opportunisme spat van deze bank af. Zij kwam in de problemen en had 10 miljard overheidssteun nodig om te overleven en heeft zij onder grote druk haar status van ‘investment bank’ omgevormt naar ‘algemene bank’, zodat zij spaargelden van het publiek kon aantrekken. Ondertussen heeft zij weer een recordwinst behaald en gaat recordbonussen uitdelen (circa 20 miljard). Het salaris van Blankfein komt dit jaar uit op circa 40 miljoen dollar. Obama kan er niets tegen doen en doet er ook niets aan.

Het is ook een klap in het gezicht van de G20, waaronder onze minister Bos. Van enige terughoudendheid inzake bonussen is geen sprake. Amerikaanse bankiers en dan met name de bankiers verbonden aan Wall Street, hebben lak aan ethiek. Het wordt tijd dat Europa en Nederland minder focus op de VS gaat leggen en haar eigen weg gaat uitzetten. En laten we vooral religie en bankieren niet vermengen.

Lees ook:Goldman Sachs gaat dit jaar record-bonussen betalen
Lees ook:Goldman Sachs is niet de maat voor banken in Nederland
Lees ook:Bancaire antropologie
Lees ook:Ik heb geen medelijden met ING Direct
Lees ook:Margin Call

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.