Nederlandse huishoudens eind 2e kwartaal 2009 nog zeer vermogend

Aan het van het 2e kwartaal van 2009 stonden de Nederlandse huishoudens op basis van de monetaire balansen van de prive-sector netto in het rood.

Het totaal aan deposito’s plus effectenbezit is 401 miljard euro; de uitstaande woninghypotheken en consumptieve kredieten zijn 617 miljard euro. Per saldo komen de huishoudens 216 miljard euro te kort.

Nu is deze redenering natuurlijk iets te snel door de bocht. In de eerste plaats hebben de huishoudens onderpand in de vorm van het huizenbezit. Ondanks de fiananciele crisis, die in de VS met name een huizencrisis is, dalen de Nederlandse huizenprijzen zeer beheerst.
In de 2e plaats hebben Nederlands erg veel gedwongen spaargeld in de vorm van pensioen. Ultimo 2e kwartaal was dat gemeenschappelijke bezit maar liefst 838 miljard euro.
Kortom, Nederland is een rijk land dat op basis van een vermogensvergelijking een zeer ruim overschot heeft en in geen enkele zin te vergelijken is met de VS.

Opvallend is dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van deposito’s met vaste looptijd naar vrij opneembaar geld. De dalende depositotarieven zullen daar debet aan zijn. Voorts heeft de trend doorgezet dat huishoudens effecten inruilen voor spaargeld. Het effectenbezit was eind 2006 nog 117 miljard euro, eind 2e kwartaal nog maar 74 miljard euro.
(bron: DNB, Statistische Berichten, juni 2009)

Lees ook:Hou op met roepen dat Nederland een schuldenland is!
Lees ook:harde cijfers over mogelijke garanties onder deposito-garantiesysteem
Lees ook:Hypotheekmarkt 2e kwartaal: ING Bank wint, ING Groep verliest
Lees ook:Banken zien vloedgolf van vrij te vallen deposito’s op zich afkomen
Lees ook:ING maakt €500 miljoen verlies en duikelt op de beurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.