Het einde van de “beleggingsfondsen supermarkt”

Het ziet er naar uit dat het concept van de “beleggingsfondsen supermarkt” ter ziele is. Fundix, initiatief van de ING is onlangs verkocht aan Validas (een financiele dienstverlener die ‘white label’ diensten aanbiedt op gebied van beheer, advies en execution only diensten). Daarnaast is de positionering van SNS Fundcoach, zonder enige twijfel de meest succesvolle beleggingsfondsen supermarkt, reden voor interne discussie bij SNS.
Nu is dit concept nooit zo succesvol geweest als in de VS. Waarom?

In de eerste plaats hadden beide aanbieders last van de succesvolle brokers Alex Beleggersbank en BinckBank. Zij boden niet alleen bijna net zoveel beleggingsfondsen aan als Fundcoach en Fundix, maar daarnaast ook andere diensten. Waarom zouden klanten een aparte rekening openen om alleen fondsen te kunnen kopen. Daar komt bij dat de aan-en verkoop wat omslachtig is; het duurt een paar dagen voordat de fondsen in de portefeuille zijn opgenomen of dat het geld op de rekening staat.

In de tweede plaats stonden de zogenaamde grootbanken (tsja, die term is niet van mij) niet te springen om fondsen van derden te verkopen, ook al wordt dit wel met de mond beleden. De verkoop van “huisfondsen” met al haar verborgen kosten (zie hiervoor mijn blog van 23 juni) is veel interessanter. En dat terwijl het bestaansrecht van de “beleggingsfondsen supermarkten” nu juist gelegen is in het verkopen van fondsen die de grootbanken niet aanbieden (met name buitenlandse fondsen). Met andere woorden, de moederbedrijven, ING en SNS hebben nooit voldoende steun aan hun ‘kinderen’ gegeven. SNS Fundcoach maakt niet gebruik van SNS voor de aan-en verkoop van fondsen alsmede de administratieve verwerking (en dit is ook de reden voor langzame verwerking van orders).

Is het teloorgaan van het concept jammer? Ja en nee.

SNS Fundcoach en Fundix vullen ontegenzeggelijk een niche in de markt op. Zij bieden fondsen aan van beheerders die niet bij de ‘grootbanken’, maar ook niet bij Alex en Binck te koop zijn. Voor de meer ervaren fondsbelegger, die zelf verantwoordelijk wil zijn voor het beleggingsbeleid, bieden deze beheerders mooie kansen.
Het verdwijnen van de “beleggingsfondsen supermarkten” geeft helaas weer ruimte aan de grootbanken om hun eigen, dure fondsen te promoten. Dat zou een verschaling voor de consument zijn.

Aan de andere kant, ze zijn (nog) niet verdwenen en het biedt kansen aan het label Beleggersbank Alex. Bortot, lid RvB van BinckBank, gaf aan dat een evt. overname van Fundcoach een interessante case zou kunnen zijn. Een overname lijkt mij niet zinvol, gezien de omslachtige administratieve verwerking en het feit dat de klantengroepen elkaar zullen overlappen. Beter is dat met name Alex haar eigen assortiment nu eens flink vergroot, met name het ontbreken van Luxemburgse fondsen is een groot manco.

Lees ook:SNS Fundcoach noemt helaas niet Man en Paard
Lees ook:Bij succesvolle beleggingsfondsen hebben beheerders zelf een belang in het fonds!
Lees ook:Van Lanschot doet eerste belangrijke stap in doorgeven ‘kickback’
Lees ook:Vermogensbeheerders: zijn zij nu zo slim of zijn de klanten zo dom?
Lees ook:Beleggingsfondsen: de zwarte gaten in het rendement van uw portefeuille

Eén reactie op “Het einde van de “beleggingsfondsen supermarkt”

  1. Peter Verhaar

    Toevoeging:
    Voor een juiste vergelijking van zowel Fundix als SNS Fundcoach met partijen als Alex en Binck, maar ook de grootbanken, is het goed te weten dat zowel Fundix en SNS Fundcoach GEEN aan-en verkoopkosten in rekening brengen.
    Ik ga er van uit dat de winst voor deze partijen gemaakt wordt uit de zogenoemde ‘kick back’, dat is een percentage dat de beheerder van het fonds vergoed aan de broker over het belegde bedrag.
    Ook Alex en Binck krijgen een kick back, maar geven die niet door aan de klant. Eigenlijk zouden deze kick backs publiek gemaakt moeten worden, want de kans bestaat dat een broker bepaalde fondsen prefereert omdat de onderhandse vergoeding hoger is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.