Dacht u echt dat het bij de banken over en uit was met uitwassen voor ‘topmannen’?

In mij blog neem ik incidenteel een artikel integraal over. Dat is veelal het geval als ik van woede en frustatie niet weet wat ik er aan kan doen. In dit geval citeer ik heel graag www.quotenet.nl. Het geeft nog maar weer eens aan dat de RBS, u weet wel van die overname van ABN AMRO, die voor RBS net zo rampzalig is als voor Fortis, lak heeft aan de publieke opinie en rustig met Brits belastinggeld blijft rondstrooien om de eigen topmannen uit de wind te houden en hun toch al riante salaris met nog een toefje slagroom te voorzien.

RBS troggelt Wouter Bos tonnen euro’s af met villa Duisenberg

Een topbankier van Royal Bank of Scotland heeft met hulp van zijn bank in stilte het huis van Wim en Gretta Duisenberg in Amsterdam met twee ton winst doorverkocht aan een holding van ABN Amro. Die holding betaalde ondanks de crisis gewoon – alsof het nog 2006 was – de jackpot voor het pand. Nu staat het huis voor een miljoen euro minder in de aanbieding, waardoor de strop voor de Nederlandse belastingbetaler minstens €3,5 ton bedraagt.

advertentie

Klik hier!

Vervelend, nu ook u weer belasting moet gaan betalen aangezien het bankgeheim is opgedoekt. Het zit zo: op 1 november 2007 verkoopt Gretta Duisenberg, weduwe van Wim, het door haar geërfde huis voor €4,7 miljoen aan RBS-bankier John Hourican, die per die datum aantreedt als nieuwe CFO van ABN Amro. Nog geen jaar later krijgt Hourican een nog lucratievere baan aangeboden als CEO van RBS Global Banking, en hup, hij verruilt fluks de smeulende puinhopen aan de Zuidas voor het pluche in de City. Alleen is er nog dat huis…

Maar daar vinden ze bij RBS wat op. In alle stilte telt de slapende ABN-dochter Erithacus Holding bv op 13 november €4,9 miljoen neer voor het stulpje, zodat Hourican toch nog winst maakt. Een riant bedrag, aangezien de crisis dan al gierend huishoudt in Nederland. Bovendien, wat moet de bank met zo’n villa?

Niets blijkt nu, want Erithacus biedt de Diepenbrockstraat 5 te koop aan voor slechts € 3,9 miljoen. Verlies voor ABN Amro: € 1 miljoen, als de uiteindelijke koper al de volle vraagprijs betaalt. Aangezien de Staat voor 33,8% eigenaar is van de bv, bedraagt de strop voor de schatkist bijna €3,5 ton. Wouter Bos, bedankt hè!

Ondertussen is de damage control begonnen. Het huis is snel van Funda verwijderd, en Makelaar Hoen heeft het ook gauw weggehaald. Volgens het Kadaster is het huis nog niet verkocht. Wat de heren en dames van Erithacus vergeten zijn: het staat nog wel op Jaapen op Miljoenhuizen.

‘Wij kunnen hier weinig over zeggen’, zegt de woordvoerder van het ministerie van Financiën. ‘Minister Bos reageert niet op wat de bank doet.’

Update 19.00 uur: ABN Amro laat Quote weten dat deze aanschaf door Erithacus een regeling is getroffen tussen RBS en Hourican, en dat hier uitsluitend geld van RBS voor is gebruikt. Het Nederlandse deel van ABN heeft hier volgens de woordvoerder niet aan bijgedragen.

Lees ook:Rabobank Moviq introduceert flirten met je huis
Lees ook:FORTIS Belgie maakt na 9 maanden weer winst van meer dan 1 miljard
Lees ook:Bos bankiert lekker verder
Lees ook:getergde bankiers kunnen niet lachen om Wouter Bos
Lees ook:Ethiek in het bankwezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.