Ethiek in het bankwezen

Kan dat? Is ethiek mogelijk in het bankwezen? Ik denk van wel, hoewel het niet voor alle bankiers en niet voor alle banken zal gelden. Vandaag was ik te gast bij de studenten van “Room for Discussion” (wat een mooi initiatief) samen met Jaap Winter (o.a. oprichter van Duisenberg school).

Hier is de link naar de uitzending: http://www.roomfordiscussion.com/

Jaap Winter zei het treffend: Ethiek moet geld kosten en daar ben ik het mee eens. Voorbeeld? Bijvoorbeeld geen aandelen verkopen aan een klant, maar gewoon een jaar liquide zijn. Dat kost de bank geld, maar kan in het voordeel van de klant zijn.

In het interview heb ik weer een pleidooi gemaakt voor (1) scheiding van retail en zakenbankieren (de ethiek tussen die twee beroepsgroepen loopt nl. sterk uiteen); (2) dat ethiek aan de top moet beginnen (hoewel Winter duidelijk maakte dat op de Duisenberg school ethiek wordt onderricht aan de studenten; (3) noodzaak van meer concurrentie in de bankwereld.

Dit laatste punt werd van harte ondersteund door prof. Sweder van Wijnbergen, die binnen kwam lopen en even meediscussieerde.

Ik denk dat het een leuk gesprek geworden is.

Lees ook:Berenschot-lezing: ethiek en integriteit in bankwezen (19 november 2013)
Lees ook:Postbank wil studenten wegwijs maken via Hyves
Lees ook:Mijn lezing voor Nederlandse Wereldwijde Studenten
Lees ook:Filmpje: Het Rabobank Triple A-team
Lees ook:Dacht u echt dat het bij de banken over en uit was met uitwassen voor ‘topmannen’?

2 reacties op “Ethiek in het bankwezen

  1. Thaddy

    Denken dat ethiek geld kost is iets wat meestal veel geld kost.. Kijk naar alle schandalen en de bijbehorende kostenplaatjes rond bijvoorbeeld woekerpolissen of ooit goed bedoelde mahoniehout plantages. Nu is het ook weer niet zo dat ethisch handelen – zoals bij voorbeeld transparantie in produkten – kan worden verklaard uit ethische principes, dat is vaak juist niet zo. In de top van een bedrijf, van welke grootte ook, wordt dat over het algemeen in Nederland goed begrepen. Het is juist het middenmanagement dat de steken laat vallen. Hoe meer hoger middenkader hoe groter de kans op shortcuts en des te groter de kans op imagoschade. Dat laatste is de grootste schade die een bedrijf kan oplopen en meestal niet kan lijden. Ethiek an sich levert geen geld op, dat is waar, maar het voorkomt dat je geld verliest. Dat standpunt heb ik niet voorbij zien komen. Het grappige is dat je dit goed kunt laten zien op een logaritmische schaal: etisch handelen levert betrekkelijk snel geld op en blijft dan lang constant. Niet ethisch handelen levert al snel een stijle en moeilijk te corrigeren val op.

      /   Beantwoorden  / 
  2. koos

    en die val zijn we nu aan het maken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.