Boek “Blauw bloed”: Verdwijnen postbank achteraf metafoor voor crisis in bankwezen

Deze week is het boek “Blauw bloed: opkomst en ondergang van de POSTBANK”, geschreven door van Engelen, verschenen. Van Engelen heeft 20 jaar bij de postbank gewerkt o.a. als directeur innovatie. Het boek kan gelezen worden als een ode aan de Postbank, maar ook ‘buitenstaanders’ kunnen er hun voordeel mee doen. Het boek beschrijft in chronologische volgorde de (voor) geschiedenis van de Postbank tot haar ‘ondergang’ in 2009.

Echter, juist in het huidige tijdsgewricht, kan het boek ook als een aanklacht gezien worden tegen het ontstaan van conglomeraten, die vooral groot wilde zijn en waar het klantenbelang volledig naar de achtergrond was verschoven en begrippen als ‘cross-selling’ centraal stonden. Maar ook als een pleidooi dat banken als de Postbank met haar focus op retail, zonder zakenbankieren en handel voor eigen rekening, als voorbeeld zouden moeten dienen voor de inrichting van het bankwezen.

Minister Bos, dan wel zijn boswachter De Waal, kunnen nog ingrijpen. Verzelfstandig de Postbank, het zal een groot succes worden.

Lees ook:ING beticht van ‘oneerlijke handelspraktijk’
Lees ook:Postbank blijft doorgaan met promo- Financial gaming
Lees ook:Postbank Ijsjes
Lees ook:Postbank internetbankieren ALWEER uit de lucht
Lees ook:Hoe het Internetfonds van Postbank maar blijft zakken.

4 reacties op “Boek “Blauw bloed”: Verdwijnen postbank achteraf metafoor voor crisis in bankwezen

  1. R Neefe

    Beste Peter,

    De Postbank werd een hip merk onder aansturing van Hans Hagenaars, meerdere malen uitgeroepen tot marketeer van het jaar. Onder aanvoering van Kist en Tilmant verdween de focus van de klant en kwam te liggen op vergroten van winstmarge.

    Als je de Postbank nu zou verzelfstandigen, zou dit beleid dan worden teruggedraaid? Zou het weer een soort charitatieve instelling uit de jaren ’80 en daarvoor worden?

    Een verzelfstandigde Postbank kan niet of onvoldoende winstgevend opereren. Alleen het renteverschil van in- en uitlenen van geld met particulieren is tegenwoordig niet meer kostendekkend. Net als ABN AMRO en Fortis zou de Postbank dan aan het infuus moeten. Ook geen fraaie oplossing, toch?

    De Retailmarkt is voor elke bank tegenwoordig een cost saving markt. De marges staan onder druk, EU beleid bepaald de kostprijs van bankdiensten en eventueel verlies moet worden gecompenseerd met (riskante) treasury en investment activiteiten. Zonder deze activiteiten is er geen aandeelhouder die wil investeren tegen hooguit ‘one digit’ winstverwachting en een aanzienlijk risico op verliezen.

    De aanklacht tegen dit systeem en de roep om schaalverkleining is alleen geloofwaardig als wij als consument bereid zijn voor de producten en diensten van kleine zelfstandige retailbanken meer te betalen dan voor die van conglomeraten.

    Tegen dat licht zullen we voorlopig nog wel de uitwassen van winstmaximalisatie en bonuscultuur accepteren als stinkende wond in het systeem dan overgaan tot een gezond systeem waar we meer voor moeten betalen.

    Groet
    Rogier Neefe

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

    niet mee eens; wel als de postbank die verouderde systemen blijft gebruiken, maar anders is er veel ruimte voor een echte retailbank, die ook nog eens zeer goedkoop werkt; kijk naar Alex en Binck, die bewijzen dat, die hebben GEEN treasury en investment banking (Triodos ook niet) en de koers loopt zeer sterk op!
    consumenten gaan voor klantenservice en zullen bereid zijn te betalen; Alex en Binck zijn niet de goedkoopste.

      /   Beantwoorden  / 
  3. R Neefe

    Peter,

    Binck/Alex is geen complete bank! Biedt alleen beleggers- en spaarproducten. Geen betaaldiensten of kredieten. En wat doet Binck met het beheerd vermogen van haar klanten? Precies, investment activiteiten.

    Triodos bank kan, deels steunend op de betalingsinfrastructuur van de Rabobank, inderdaad complete diensten aanbieden. Maar wel tegen een hogere prijsstrategie waar alleen bedrijven en consumenten met een duurzaam geweten voor willen kiezen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Peter Verhaar

    1. bij alex/binck kun je sparen en geldoverboeken (nog geen acceptgiro’s)
    2. toevertrouwde middelen worden in staatsobligaties gestopt, dat kun je geen treasury noemen; alex/binck hebben geen handel voor eigen rekening
    3. er is geen kredietverlening,maar alleen met onderpand effecten

    maar daar gaat het niet, het is een kleine gespecialiseerde bank die zeer winstgevend is en NIET is gevallen voor bonussen en risicovolle activiteiten (had wel gekund)

    alex/binck zou overigens zo de vroegere rol van postbank kunnen overnemen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.