DSB: opnieuw kamervragen met dubieus karakter

2-kamerOp 2 oktober heeft kamerlid Vos (PVDA) opnieuw vragen gesteld over DSB, dit keer over het feit dat de NIBI-SVV examens (dit zijn bancaire examens) voor DSB medewerkers worden gehouden op het hoofdkantoor van DSB. De laatste vraag suggereert dat hiermee fraude in de hand zou kunnen worden gewerkt. Los van het feit dat het tijdstip van het stellen van de vragen opvallend is, is het vragen naar de bekende weg. Een simpel mailtje naar het NIBE-SVV laat zien dat het de gewone praktijk is om bij financiele instellingen op lokatie examens af te nemen.

Het stellen van deze vragen op dit zeer specifieke moment roept bij mij de vraag op of het kamerlid, dat al eerder opvallende vragen heeft gesteld (zie mijn blog van 4 oktoberhttp://bank.blog.nl/dsb/2009/10/04/deze-vragen-zijn-serieus-gesteld-aan-bos-ik-geef-u-vast-de-antwoorden ) oprecht geinteresseerd is in het antwoord of slechts de DSB bank in een kwaad daglicht wil stellen.

Lees verder voor de vragen en het antwoord van de directeur van het NIBE-SVV.

Vragen van het lid Vos (PvdA)

Kent u het bericht «Samenwerking DSB Bank en Nibe-SVV»?

Is het waar dat Nibe SVV Examens de examens die werknemers van DSB Bank in het kader van de Wet financieel toezicht (Wft) moeten afleggen gaat afnemen op locaties van DSB Bank zelf?

Wie verzorgt het toezicht op dergelijke examens die de vakbekwaamheid kunnen aantonen, zoals vastgelegd in de Wft?

Welke criteria acht u wenselijk voor een goede gang van zaken rond het afnemen van deze examens?

Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat examens die vallen onder de Wft afgenomen worden op locatie van de geëxamineerde omdat dit fraude in de hand kan werken? Zo nee, waarom niet?

Het antwoord van NIBE-SVV

heer Verhaar,

In reactie op uw vraag:

Het Kamerlid Vos van de PVDA heeft Kamervragen gesteld over het feit dat DSB werknemers de examens mogen doen op de DSB lokatie.

mogen andere banken dit ook?

Hierbij ons antwoord:

Wij nemen bij veel financiële instellingen al jaren examens op locatie af. Dit kunnen zowel officiële examens zijn voor erkende diploma’s in ons assortiment als ook interne diploma’s en toetsen van de betreffende instellingen zelf.

Dit is een normaal onderdeel van ons productaanbod waarover met instellingen op verzoek maatwerk afspraken kunnen worden gemaakt. Uiteraard vinden deze examens altijd in een door ons gecontroleerde omgeving plaats en onder ons eigen toezicht.

Ik hoop dat wij hiermee uw vraag voldoende hebben beantwoord

drs. Bob E.J. Seemann RA

Algemeen Directeur

NIBE-SVV bv

Nederlands Instituut voor het Bank-, Verzekerings- en Effectenbedrijf

Herengracht 205

1016 BE Amsterdam

Lees ook:Waarom weet DNB niet wat de omvang van de totale bonuspot is?
Lees ook:Bos heeft antwoorden gegeven op kamervragen over DSB
Lees ook:Wat doen die ambtenaren van Bos eigenlijk?
Lees ook:(DSB) Deze vragen zijn serieus gesteld aan Bos: ik geef u vast de antwoorden
Lees ook:Kamer schrikt weer eens wakker over woekerpolis

2 reacties op “DSB: opnieuw kamervragen met dubieus karakter

  1. Lucifer

    Vraagje over reclame op tv van NIBC-DIRECT !!

    Zonder risico, meer rendament
    Met een NIBC Direct Internetspaarrekening bent u zeker van een toprente. Zo krijgt u op dit moment een “variabele rente” van 3,1%

    Volgens de reclame is ‘NIBC Direct’ een echte Nederlandse bank met sterke wortels? Klopt dit? Of is dit weer de mensen ‘Flessen’. Volgens mij komt dit uit ‘LONDEN’ en dat is niet Nederland dus. En die wortels zijn aan het rotten…

    Gevonden weer op internet:
    NIBC moet volop gebruikmaken van de leenfaciliteit van de Europese Centrale Bank om aan zijn betaalverplichtingen te blijven voldoen. Alleen door de komende twaalf maanden meer dan euro 4 mrd te belenen bij de ECB kan de liquiditeitspositie worden veiliggesteld.

    Dit blijkt uit een presentatie van de Haagse zakenbank aan analisten in Londen.

    Voor zover bekend is de toestand van NIBC uitzonderlijk. ‘Ik heb nog niet eerder gezien dat een bank zo afhankelijk is van de ECB’, zegt een analist die niet met naam wil worden genoemd. Banken zijn zeer terughoudend met het verstrekken van informatie over hoeveel geld ze belenen bij de ECB.

    Volgens NIBC is dankzij de leencapaciteit bij de ECB de liquiditeitspositie van de bank voor ten minste de komende drie jaar voldoende gegarandeerd, ook als de bank geen nieuw geld aantrekt. Een woordvoerder wil verder niet ingaan op de presentatie van de bank in Londen.

    Pogingen om particulieren te bedienen

    NIBC bedient vooral bedrijven en professionele partijen. Pogingen om particulieren te bedienen zijn niet echt van de grond gekomen. Eind vorig jaar hadden klanten voor euro 1,5 mrd aan middelen bij de bank uitstaan.

    Uit de presentatie van NIBC blijkt ook dat de bank afstevent op een krimpscenario als geen nieuwe financieringsbronnen worden gevonden.

    NIBC hoopt 1,3 mrd op te halen

    NIBC hoopt dit jaar euro 1,3 mrd op te halen bij institutionele beleggers en eventueel ook particulieren om nieuwe kredieten te kunnen uitzetten. Volgens een woordvoerder zijn nog geen concrete plannen uitgewerkt, maar behoort het aanbieden van een spaarrekening tot de mogelijkheden.

    NIBC moet voor april 2009 bijna euro 7 mrd aan oude leningen aflossen. De bank komt hiervoor meer dan euro 4 mrd tekort, maar denkt hier ruimschoots in te kunnen voorzien doordat maximaal euro 7,1 mrd kan worden geleend bij de centrale bank in ruil voor onderpand.

    Hypotheekportefeuilles als onderpand Vanwege de kredietcrisis hebben centrale banken het eenvoudiger gemaakt voor financiële instellingen om bijvoorbeeld hypotheekportefeuilles als onderpand te geven in ruil voor liquide middelen. In de markt worden deze portefeuilles tegen forse kortingen verhandeld. Zo onderhandelt Citigroup met investeerders om een pakket met hefboomleningen van $ 12 mrd tegen 10% korting te verkopen.

    NIBC wordt relatief hard geraakt doordat de bank is gespecialiseerd in het verpakken en doorverkopen van kredietportefeuilles aan institutionele beleggers. Deze markt is sinds de zomer stil komen te liggen.

    Groetjes: Lucifer

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

    1. zie eerdere blogs van mij over NIBC
    2. 100% nederlands, opvolger oude NIB bank
    3. 1,5 miljard spaargeld is niet slecht
    4. was de eerste die haar balans helemaal schoon maakte
    5. winstbron van bank is discutabel
    6. spaarrekening werkt uitstekend
    7. NIBC valt onder garantieregeling
    8. afhankelijkheid ECB is niets bijzonders, lenen tegen1% is aantrekkelijk

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.