Waarom weet DNB niet wat de omvang van de totale bonuspot is?

bonus
stopVorige week heeft kamerlid Tang (PVDA) antwoord gekregen op vragen die hij 9 september aan de minister van financien had gesteld (zie hier de link). Vraag 3 luidde als volgt: “weet u wat de omvang is van de bonuspotten bij Nederlandse banken?”.

Interessante vraag, zeker in relatie tot de recordbonussen in de VS en UK , o.a. bij banken die met overheidssteun overeind zijn gebeleven. Het antwoord van Bos is op zijn minst nog interessanter.

Dit is zijn antwoord: “Ik ken de totale omvang van bonuspotten bij Nederlandse banken niet”. Dat is jammer, want in antwoord op vraag 2 geeft Bos aan de omvang van de bonussen bij Amerikaanse banken wel te kennen.

Nog ontluisterender is m.i. het vervolg van het antwoord. DNB heeft onlangs een onderzoek naar het beloningsbeleid bij banken uitgevoerd. Hierover was veel te doen, want de variabele beloning was nauwelijks teruggelopen, ondanks verlieslatende activiteiten. Ik heb aandacht aan dit rapport besteed in mijn blog van 21 september http://bank.blog.nl/bankieren-algemeen/2009/09/21/onthullend-bonusrapport-dnb-risico-speelt-nauwelijks-een-rol-in-het-vaststellen-van-de-bonus).

En wat zegt de minister vervolgens in zijn antwoord: ” dit vormde geen onderdeel van het onderzoek van DNB naar de beloningspraktijken bij Nederlandse financiele ondernemingen”.

Tsja, wat heeft DNB dan gedaan in dat onderzoek? De vragen Tang zijn zeer legitiem. Consumenten willen weten wat er gebeurt met haar belastinggeld. Ook in Nederland zijn veel financiele instellingen gered met overheidsgeld en dan is het relevante informatie te  weten of deze financiele instellingen bonussen gaan uitkeren.

Ik vind het niet eens een gemiste kans, ik vind het een gospe.

Lees ook:Interessante vragen van kamerlid Tang (PvdA) aan minister Bos
Lees ook:Wat doen die ambtenaren van Bos eigenlijk?
Lees ook:DSB: opnieuw kamervragen met dubieus karakter
Lees ook:(DSB) Deze vragen zijn serieus gesteld aan Bos: ik geef u vast de antwoorden
Lees ook:Bos heeft antwoorden gegeven op kamervragen over DSB

Eén reactie op “Waarom weet DNB niet wat de omvang van de totale bonuspot is?

  1. ZKHH Einstein 5.0

    Omdat ze de overheid na apen , die doet ook altijd vaag over kosten/baten , en Wij Betalen maar dát is wel de zekerheid maar!
    En tang ,dié is voor misdaad niet bang!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.