Kan minister Bos wel rustig slapen?

uitroeptekenMinister Bos heeft gisteren een brief naar de kamer gestuurd waarin gerefereerd wordt aan de werkloosheidsaannames die ten grondslag liggen aan de  ’ Illiquid back-up facility ‘ van ING, zeg maar het overgenomen ALT-A risico( zie hier de link). De brief gaat eigenlijk over de mogelijke problemen in de hypotheekportefeuille van ABN AMRO, maar geeft m.b.t. de ALT-A hypotheken geen rustig gevoel.

Wat schrijft de minister?

” Ter vergelijking met ING illiquid asset back-up facility is het in de VS niet zo dat restschulden uit hypotheekverplichtingen bij de lening- nemer blijven hangen, zoals dat in Nederland wel het geval is. In geval van betalingsproblemen, bijvoorbeeld als gevolg van werkloosheid, is er in de VS een sterkere prikkel om «afscheid» te nemen van de hypotheek en de woning. Het gevolg is dat werkloosheid in de VS sneller tot hypo- theekverliezen leidt bij de leningverstrekker dan in Nederland.”

Natuurlijk, het was allemaal bekend dat het zo gaat in de VS; je kunt je hypotheek niet betalen, lever de sleutels van je huis in en vertrek: de bank blijft achter met de restschuld die natuurlijk altijd minder is dan de waarde van het huis.

De vooruitzichten voor de huizenmarkt zijn nog altijd niet positief. ING heeft bekend gemaakt in 3e kwartaal voor 550 miljoen af te boeken op ALT-A hypotheken. Dat is veel geld, maar ING draagt slechts 20% van het risico. Met andere woorden, de overheid draagt 80% van het risico en dat is een bedrag van 2,2 miljard (!). Bos werkt op kasbasis en hoeft pas af te schrijven als er daadwerkelijk verlies wordt geleden. Dat is nog niet het geval en hoeft ook niet te gebeuren, maar de voortekenen zijn niet gunstig. Gisteren bleek dat de verkoop van nieuwe huizen in de VS opnieuw stokt.

Ik vermoed dat Bos niet zo lekker slaapt. Hoe staat het met beleggers in staatsobligaties?

Lees ook:ING Direct USA meedogenloos voor huiseigenaren
Lees ook:ING zet plan uit 2001 door en gaat WUH-bank verzelfstandigen
Lees ook:Hommen (CEO ING) maakt einde aan koninkrijk ING Direct
Lees ook:Bartjens (FD) maakt uitglijder inzake LeaseplanBank
Lees ook:Rabobank’s solide achterwerk

Eén reactie op “Kan minister Bos wel rustig slapen?

  1. Bert Jan Tiesinga

    Het lijkt niet meer dan logisch dat minister de Jager de belastingbetalers regelmatig informeert over de stand van zaken met betrekking tot de “illiquid assets facility”. De laatste keer dat hij dat deed voor zover ik kan nagaan was op 19 maart jongstleden, http://bit.ly/a3iaGo Daarin is een voorzichtig positieve toonzetting te lezen plus een uitgesproken verwachting dat de minister “eind tweede kwartaal 2010″ de resultaten van een nieuwe analyse bekend zal maken. Naar aanleiding van deze brief zijn vragen gesteld door de 2e kamer, die zijn beantwoord op 20 mei j.l. De minister zegt daarin toe dat hij voorlopig de frequentie van een update per kwartaal zal handhaven.
    Het tweede kwartaal ligt inmiddels al weer twee maanden achter ons. Ik kan nergens nieuwe informatie vinden over de stand van zaken of de toegezegde uitkomsten van de nieuwe analyse. Heb ik iets gemist of is het inderdaad oorverdovend stil? Het is best mogelijk dat de aangekondigde analyse langer duurt dan verwacht, maar laat dat dan ten minste even weten zou ik zeggen?!
    Tenzij ik berichtgeving gemist heb, moeten we het nu doen met de laatste informatie van ING zelf bij de half jaar cijfers. Daarin is te lezen dat wanbetalingen op deze portefeuille steeds verder toenemen en dat de markt voor de verpakte hypotheken nog steeds niet aantrekt, sterker nog de gemiddelde marktwaarde is weer gedaald naar 63%. Alle reden voor transparantie, beste minister! Ook vreemd dat de pers en 2e kamer hier niet veel belangstelling voor lijken te hebben! Maar nogmaals, misschien heb ik iets gemist, ik verneem het graag.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.