De staat moet nog een keer bijstorten bij ABN AMRO: extra 4,4 miljard

logo-abn-amro
quoteOp 30 juni schreef ik een blog met de vraag ‘zal abn amro nog met winst verkocht gaan worden’ ( http://bank.blog.nl/abn-amro/2009/06/30/zal-abn-amro-nog-met-winst-worden-verkocht). Het was een retorische vraag, want destijds leek dat echt niet reeel.

Gisteren werd bekend dat er nog een keer 4,4 miljard bijkomt, dat maakt het sommetje 25,8 miljard + 4,4 miljard = 30,2 miljard

Ik kopieer mijn oude blog maar even, want de vraag en antwoord blijven staan, met de kanttekening dat de waarde van ING nu ongeveer 19 miljard is (bron: Alex) en dat de verzekeraar ASR wellicht ook enkele miljarden zal gaan opbrengen.

In mijn blog van 25 juni 2009 stelde ik de retorische vraag wie een betere boekhouder is: Bos of Hoogervorst. Het antwoord lijkt te zijn ‘ geen van beiden’. Gisteren werd weer opnieuw een tegenvaller bekend. De toekomstige kopers van ABN AMRO, en dat zouden beleggers moeten zijn, zullen weer nog meer moeten gaan betalen als al voorzien werd. Wat is de stand van zaken?

De Staat betaalde 16,8 miljard. Recent werd bekend dat er 2,5 miljard extra in ABN AMRO wordt geinvesteerd, stand op 19,3 miljard. Gisteren maakte Bos bekend dat een ‘ technische omhanging’ (als zulke termen gebruikt gaan worden, wees dan zeer op je hoede) impliceert dat een koper 6,5 miljard extra moet gaan betalen om quitte te draaien voor de Staat, stand 25,8 miljard.
Tel daarbij op dat Zalm heeft aangekondigd dat om de nieuwe strategie te kunnen uitvoeren, ABN AMRO nog een keer een beroep op de Staat zal moeten doen, laten we zeggen, nog eens 2,2 miljard; de verkoopprijs wordt dan minimaal 28 miljard.

ABN AMRO werd voor ruim 70 miljard gekocht door het Consortium. Sindsdien zijn de prijzen van banken flink gedaald en een prijs van rond de 30 miljard lijkt redelijk. Maar wat krijgt de aandeelhouder eigenlijk terug. Een lokale bank gericht op particulieren en middelgrote bedrijven. Verkocht zijn het enorme internationale kantorennetwerk (m.n. in de VS en Brazilie), het unieke crossborder betalinsgverkeersysteem (zit bij RBS), het grote asset managementonderdeel (zit nu bij BNP Paribas), de vooraanstaande rol bij emissies, de kredietverlening aan mltinationals (RBS).

Met een beurswaarde van ING van circa 15 miljard, zal de toekomstige aandeelhouder 30 miljard 32 miljard niet een veel te hoge prijs vinden?

Lees ook:Zal ABN AMRO nog met winst worden verkocht?
Lees ook:Bos heeft antwoorden gegeven op kamervragen over DSB
Lees ook:Ex-topmannen Fortis en ABN AMRO tegen voorgenomen fusie
Lees ook:ABN AMRO vindt 3 miljard extra eigen vermogen (maar niet heus)
Lees ook:Wie het laatst lacht….

Eén reactie op “De staat moet nog een keer bijstorten bij ABN AMRO: extra 4,4 miljard

  1. Peter Verhaar

    voordat ik reacties krijg:

    1. heb niets gezegd over de mogelijke synergie, omdat ik daar niet echt in geloof, FD denkt o,8 miljard
    2. de rente op staatsschuld is 1 miljard per jaar, dat komt er ook nog bij en hoe lang gaat het duren voordat er een evt. verkoop is
    waarvan acte

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.