Voor Bos is de ene anonieme bron niet de andere anonieme bron

zalmminister-bos-ministerieDe Volkskrant heeft een brief onder ogen gekregen waarin duidelijk zou worden dat Zalm, de huidige topman van ABN AMRO, in zijn vorige functie bij DSB wel degelijk op de hoogte was van het kredietbeleid van DSB en dit beleid heeft verdedigd tegenover de AFM. Tot nu toe heeft Zalm dit altijd ontkend. Deze publikatie brengt Bos in een lastig parket. Ook tegenover Bos heeft Zalm aangegeven dat hij niet op de hoogte was van het discutabele kredietbeleid en dat om die reden zijn benoeming bij ABN AMRO niet tot problemen zou leiden.

Tegenover RTL Z zegt Bos dat hij Zalm steunt tot het onafhankelijke onderzoek van Scheltema (verwacht eind januari) is afgerond en dat hij tot dat moment Zalm blijft steunen. Verder merkte de minister op dat het artikel in de Volkskrant gebaseerd was op wel veel anomieme bronnen.

Het is opvallend dat deze anonieme bronnen niet geloofwaardig zijn om conclusies aan te verbinden, maar dat de anonieme bronnen die NOVA aan het woord liet over het bewuste kredietbeleid door Bos nota bene in de tweede kamer werden geciteerd om te illustreren dat het businessmodel van DSB ‘volslagen idioot’ was (zie hier mijn blog van 1 oktober http://bank.blog.nl/dsb/2009/10/01/minister-bos-moet-in-de-2e-kamer-geen-anonieme-bronnen-citeren).

Nu vind ik dat een minister helemaal niet moet ingaan op anonieme bronnen, maar eerst gedegen onderzoek moet (laten) doen. Maar als er dan toch uitspraken gedaan moeten worden op basis van anonieme bronnen, dan graag geen onderscheid in de verschillende anonieme bronnen van de media. Nu lijkt het er echt op dat ‘vijand’ Scheringa aangepakt moest worden, terwijl ‘ vriend’ Zalm in bescherming wordt genomen.

Lees ook:Icesave: Minister Bos heeft ‘echte’ Du Perron aangewezen
Lees ook:Wie neemt Zalm in bescherming?
Lees ook:Minister Bos moet in de 2e kamer niet meegaan met anonieme bronnen
Lees ook:ABN AMRO vindt 3 miljard extra eigen vermogen (maar niet heus)
Lees ook:Waarom weet DNB niet wat de omvang van de totale bonuspot is?

7 reacties op “Voor Bos is de ene anonieme bron niet de andere anonieme bron

  1. Fred Wijma

    Minister Bos heeft al aangegeven dat dhr. Zalm moeilijk te handhaven zal zijn als die “anonieme bronnen” het bij het juiste eind blijken te hebben (journaal van 20.00 uur). Uw conclusie in de laatste alinea lijkt mij dan ook niet echt juist.

      /   Beantwoorden  / 
  2. karel

    Anoniem melding maken van misstanden kan ook via verneukjebaas.com

      /   Beantwoorden  / 
  3. Peter Verhaar

    als we de analogie met DSB doortrekken (en daar ging het mij om)dan moet Zalm NU vertrekken en niet pas in februari als het rapport gepubliceerd is

      /   Beantwoorden  / 
  4. Peter Verhaar

    blijft overeind dat het te gek voor woorden is dat Bos steeds weer ingaat om anonieme bronnen

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Wijma

      Dat ben ik met u eens!

        /   Beantwoorden  / 
  5. Peter Verhaar

    Bovendien, de AFM heeft rapportagelijn met ministerie van financien! Het moet dus mogelijk zijn voor Bos om NU die bewuste brief van DSB aan de AFM onder ogen te krijgen en vervolgens actie te ondernemen

      /   Beantwoorden  / 
  6. Redczus H.Jurgens

    Als je met elkaar in de zelfde partij hebt gezeten en ook op het zelfde ministerie naast elkaar zat, al door dik en dun moest gaan, bescherm je elkaar ook zo lang het kan, maar ook zolang het moet omdat er natuurlijk bij beiden lijken in de kasten zitten. En als die kastdeuren op een kier gezet worden dan doet al snel iemand die deur weer dicht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.