Waarom faciliteert de Jager ‘shortselling’ in Nederlandse staatsleningen?

de jagerPolitici vinden het handig om als zij de markten even niet begrijpen hun pijlen te richten op de speculanten (zie mijn blog: http://bank.blog.nl/bankieren-algemeen/2010/05/18/politici-snappen-beleggers-waaronder-speculanten-niet). En als dat niet voldoende is dan komt het verbod op ‘naked short selling’ om de hoek kijken. De AFM heeft tijdens de bankencrisis short gaan in aandelen van financiele instellingen verboden. Het heeft geen snars geholpen, wat elke insider je had kunnen vertellen. Enerzijds omdat een verbod niets doet aan het onderliggende fenomeen, maar ook omdat er zoveel manieren zijn om dit verbod te omzeilen.

Vorige maand heeft Duitsland ook een verbod uitgevaardigd op short selling op 10 financiele waarden en op de Duitse staatsobligatie. Nederland heeft een dergelijk verbod (nog) niet afgekondigd, maar men staat wel achter het Duitse beleid (men had het alleen even moeten vertellen).

In het licht van het vele verbale misbaar vind ik het dan curieus dat de Nederlandse Staat zogenoemde ‘primary dealers’ (dit zijn 15 instituten, waaronder de grootste banken in de wereld) in staat stelt en faciliteert om via een ‘repo’  (zie hier: http://www.dsta.nl/Onderwerpen/Primary_Dealers/ koop/terugkoop faciliteit) Nederlandse staatsleningen te lenen en te verkopen zonder dat men deze effecten in bezit heeft. De primary dealers zijn met name banken en het zijn juist de banken (meer specifiek, de handelaren binnen de banken) die verantwoordelijk zijn voor de speculatie tegen landen.

Lees ook:Politici snappen beleggers (waaronder speculanten) niet
Lees ook:Naakte korte verkoop mag niet meer!
Lees ook:Internationale Bank consolidaties
Lees ook:Was u ook zo geschokt?
Lees ook:overzicht artikelen in Financiele Dagblad plus andere bronnen over kapitaalbuffers van banken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.