Politici snappen beleggers (waaronder speculanten) niet

gokhalElke keer als er een crisis is op de financiele markten steekt weer het verwijt de kop op dat de crisis is veroorzaakt door de ‘speculanten’. We zagen het bij de Lehman-crisis en nu weer bij de daling van euro. Tijdens de kredietcrisis hebben overheden getracht de markten te beteugelen door het zogenaamde ‘naked short selling’ te verbieden (in dit verband met name in financiele waarden).

Naar mijn mening een maatregel die 100% gedaan is voor de buhne, het heeft ook niet geholpen om de daling van bankaandelen tegen te gaan. Belangrijker is om de achterliggende redenering aan te pakken, nl. dat speculanten de oorzaak van de crisis zijn of in ieder geval de crisis hebben weten te versnellen.

Mensen die dit roepen hebben naar mijn mening weinig affiniteit met de financiele wereld en ik heb in vertwijfeling getwitterd dat politici eens een weekje stage moeten gaan lopen in de dealingroom van de grote banken.

Beleggers zijn er in vele maten en soorten. Een ding is zeker:  de financiele markten zijn zo groot en divers dat niet meer 1 groep, hoe handig dit ook is, de schuld kan worden gegeven. Hoe klein bijvoorbeeld een individuele particuliere belegger is, als groep zijn zij ook een factor van formaat (ik weet er als ex-directeur van particuliere beleggersbank Alex er alles van).

Er zijn vele redenen om te acteren op de financiele markten. In de politieke discussie lijkt het alsof  ’speculeren’  wordt toegespitst op het ”short selling’   (d.w.z. iets verkopen dat je niet hebt). Verkopen uit een reeds ingenomen positie wordt dan als ‘echt’ beleggen gezien. Niettemin wijst alles erop dat het razendsnel afbouwen van de posities in Griekse obligaties (zie vanmorgen weer SNS) een belangrijke reden is voor de koersval van de Griekse obligaties en dat dat vervolgens een ‘trigger’ was om ook de euro te verkopen. Dit is een terugkerend fenomeen: zogenaamde institutionele beleggers, pensioen, verzekeraars en beleggingsfondsen, verkopen altijd op dieptepunt van crisis (onze pensioenfondsen moesten van DNB uit de aandelen op het laagste punt). Dan is het maar goed dat er op dat dieptepunt (waar onzekerheid het grootst is) kopers zijn. Die kopers worden niet zelden later weer speculanten genoemd die dan winst boeken uit een ernstige crisis!

Terug naar ‘short selling’. Op de derivatenmarkten is het mogelijk om puts te kopen. In feite spreek je dan over short selling, want je verkoopt impliciet vermogenstitels die je niet bezit. Echter, niet zelden worden de puts gekocht om een bestaande positie te beschermen. Dat geldt ook de handel in futures. Het is bijzonder lastig om onderscheid te maken tussen het kopen van een speculatieve positie, bedoeld om heel gewoon geld te verdienen om je pensioen te kunnen betalen,  en het afdekken van een bestaande positie.

Speculanten zijn niet de schuld van de crisis, dat zijn de onderliggende bedrijven of landen. Sterker, ik durf de stelling aan dat zonder de speculant de crisis aanzienlijk dieper zou zijn.

NASCHRIFT:

Vandaag werd bekend dat Duitsland een verbod op ‘naked short selling’ heeft ingevoerd op de Bunds en 10 grote duitse aandelen. Ik denk dat dit het paard achter de wagen spannen is. In tijden van echte volatiliteit gaan de koersen toch omlaag, dat hebben wij gezien met ING. In wat normalere tijden zal dit de animo om de KOPEN doen verminderen, want dit soort maatregelen zorgen ervoor dat (1) er minder liquiditeit is (en dat is de grootste angst van een belegger, kan ik er wel uit?) en (2) als je geen puts meer kan kopen, dan kun je ook je positie niet beschermen.

Lees ook:Waarom faciliteert de Jager ‘shortselling’ in Nederlandse staatsleningen?
Lees ook:Naakte korte verkoop mag niet meer!
Lees ook:“Handel in Fortis maandag hervat”: niet voor medewerkers van Fortis
Lees ook:Was u ook zo geschokt?
Lees ook:Euronext loopt het dun door de broek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.