Mijn stelling: Nederland is een rijk land: zie ook ingezonden brief in FD van 4 oktober 2010

quote

Pensioen in Nederland gunstige uitzondering (zie hier link: http://digikrant.fd.nl/20101004/public/)
Mr. G.J. Heeres, vertegenwoordiger BIAC, de werkgeverslobby van de Oeso in Parijs
Wat is er met Het Financieele Dagblad aan de hand? Lees het fd.commentaar van dinsdag 21 september met als kop ‘Kop uit het zand’ en als onderkop ‘Pijn pensioenen nu eerlijk verdelen’.

De bedoeling van het commentaar is duidelijk: het wordt tijd dat de pensioenfondsbestuurders de kop uit het zand halen en het afstempelen van bestaande pensioenrechten en -uitkeringen niet langer uitstellen.

Wat een ongenuanceerde stellingname.

Ik wijs op het tussentijdse rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) over de economie van de rijke industrielanden.

De Oeso zegt daarin dat de centrale banken langer moeten vasthouden aan een ruim monetair beleid en overheden moeten waar mogelijk het op orde brengen van de begroting opschorten. Er bestaat een kans dat tegenvallende particuliere consumptie en dalende huizenprijzen het herstel verder fnuiken.

Ik wijs ook op het artikel in het FD van maandag 20 september onder de kop ‘Wellinks dilemma’.

Daarin zet Lars Dijkstra helder helder uiteen dat de regels van de Nederlandsche Bank voor de pensioenfondsen, die destijds logisch leken voor een individueel fonds, nu in de interactie met de financiële markten grote endogene systeemrisico’s veroorzaken .

Als dan nu het afstempelen moet beginnen, dan hebben koopkrachtplaatjes van -0,25% zoals die in de Troonrede werden beschreven natuurlijk geen betekenis meer.

Natuurlijk behoeft dit scenario voor Nederland geen realiteit te worden want Nederland is een extreem rijk land qua kapitaalgedek te pensioenen. Met 140% van het bnp zelfs met straatlengte voor op het al zo spaarzame Zwitserland.

En voor wie dan vervolgens over de door DNB gehanteerde rekenrente begint, citeer ik ook de Oeso: ‘The Dutch regulation is the first and up to now only one to fully apply the fair value principle in regulating pension funds’.

We zijn dus een uitzondering !

Graag wat meer nuance aanbrengen in pensioencommentaar .

Mr. G.J. Heeres, vertegenwoordiger BIAC, de werkgeverslobby van de Oeso in Parijs

Lees ook:Robin Hood (column BNR 6 mei)
Lees ook:Kredietcrisis deelt klappen uit op Europese Beurzen
Lees ook:Goede ingezonden brief van Brand New Day in FD
Lees ook:hier is nog een tegenstander van de Financial Transaction Tax!
Lees ook:Krokodillentranen in 2e kamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.