Krokodillentranen in 2e kamer

Gisteren waren de financiele specialisten in debat met minister de Jager over o.a code banken en de bonussen. Gisteren publiceerde toevallig ook ING haar jaarverslag en wat bleek, ING betaalt bonussen. En natuurlijk was de kamer in rep en roer. Alom verontwaardiging, van rechts tot links, met als enige uitzondering D66 die nog enigszins genuanceerd was.

Het zijn echte krokodillentranen.

De tweede kamer is akkoord gegaan met de code banken en daarin is vastgelegd dat voor de Raad van bestuur de bonus niet meer mag zijn dan 100% van het vaste salaris. En dat is nu precies wat ING heeft gedaan. En natuurlijk is het vaste salaris (en dus pensioen) omhoog gegaan. Elke expert wist dat dit zou gebeuren. Overigens heeft ook SNS haar jaarverslag gepubliceerd en deze bank heeft geen bonus uitbetaald (omdat de bank verlies heeft gemaakt en dan mag het niet volgens de code).

Op de achtergrond speelt hier de discussie over open normen en stricte regelgeving (principle based versus rule based). Morgen verschijnt mijn column ‘Stalingrad aan de Vijzelgracht’ op www.geenstijl.nl  over die open normen. Ik begrijp dat NVB en haar gevolg allerlei lobbygroepen tegen rule-based beleid is. Dat snap ik, want principle-based biedt op het eerste gezicht alle ruimte voor banken en verzekeraars de randen van de wet op te zoeken.

Ik ben een voorstander van rule-based. Ik ben bang dat principle-based veel te veel ruimte geeft aan de AFM om haar eigen interpretatie aan de principles te geven. Het is aan de wetgever om die ‘rules’ op te stellen. Maar als de regels zijn vastgesteld (zoals in de code banken, dat is weliswaar een ‘vrijwillige’ code, maar heeft door de maatschappelijke druk veel weg van wetgeving), dan moet er niet gezeurd worden als de financiele instellingen zich precies aan die regels houden.

Lees ook:Verbazingwekkend: Holland Financial Centre wil dat Nederland leider wordt in herverpakken hypotheken
Lees ook:DNB schrijft weer haar eigen regels
Lees ook:Een typisch NVB compromis: oogt leuk, maar gaat niets veranderen
Lees ook:Keep on dreaming (column BNR 2 december 2013)
Lees ook:bonus-editie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.