“Fortis topman Votron stapt op”

Z24 bericht dat Fortis topman Votron vanmiddag zijn ontslag bekend gaat maken.

De Raad van Bestuur zou Votron willen lozen vanwege de aankondiging om de uitbetaling van dividend dit jaar te schrappen, en de noodzaak om nieuwe aandelen uit te geven om zo 1,5 miljard euro op te halen.

Votron kondigde deze maatregelen op 26 juni aan als onderdeel van een noodplan om de kapitaalbuffers te versterken met in totaal 8,3 miljard euro. Het aandeel Fortis verloor vervolgens op één dag een vijfde van zijn waarde, waarbij ruim vijf miljard euro aan beurswaarde in rook opging.

Fortis zit in financiële problemen vanwege de kredietcrisis, die een zware wissel op de bank trekt nadat het ABN Amro afgelopen jaar overnam, samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Fortis telde 24 miljard euro neer voor de overname van de Nederlandse delen van ABN Amro, het internationale vermogensbeheer en de dienstverlening aan rijke particulieren.

Eerder dit jaar kwam Votron in opspraak vanwege een bijzondere jaarbonus van 2,5 miljoen, die hoger was dan het reguliere maximum bij de bankverzekeraar. Ook kreeg Votron een verhoging van zijn basissalaris met 73 procent in het vooruitzicht gesteld. Beleggers reageerde teleurgesteld, te meer daar het aandeel Fortis in de tweede helft van 2007 al flink in waarde was gedaald.

Filip Dierckx, die door bronnen binnen Fortis wordt genoemd als de interim-CEO, is momenteel directeur van Fortis Bank en leidt de integratie van ABN Amro.

Fortis wilde het nieuws bevestigen noch ontkennen en verwees naar de extra bestuursvergadering van morgen.

De Vereniging van Effectenbezitters had voor donderdagmiddag een gesprek aangevraagd met de Fortis-top. De Telegraaf meldde donderdagmorgen dat dit gesprek niet doorgaat.

Lees ook:Fortis in onderzoek door AFM – UPDATE
Lees ook:“Handel in Fortis maandag hervat”: niet voor medewerkers van Fortis
Lees ook:Fortis speelbal van de beurs
Lees ook:CEO Botin (Santander) heeft zijn zilvervloot weer terugveroverd op de Nederlanders
Lees ook:Nog even en alle Fortis medewerkers zijn CEO geweest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.