CEO Botin (Santander) heeft zijn zilvervloot weer terugveroverd op de Nederlanders

santanderToen het ‘bankentrio’, Royal bank of Scotland, Fortis en Santander, haar intentie bekend maakte om voor circa 70 miljard euro ABN AMRO te kopen, was duidelijk dat RBS de leiding had. CEO Emilio Botin-Sanz de Sautuola y Gracia de los Rios was op de achtergrond en als zo vaak leek het of de bank uit Spanje niet helemaal serieus werd genomen, ondanks het feit dat de bank al een zeer prominente positie in Engeland had verworven. Nu, twee jaar later kan worden vastgesteld dat Botin de nieuwe Piet Hein is en de zilvervloot heeft herveroverd op de Nederlanders en de Engelsen.

Deze week werd bekend dat Santander circa 15% van haar Braziliaanse dochter naar de beurs gaat brengen; het is de grootste IPO van dit jaar en dat in een tijd dat banken overal zwaar onder vuur liggen en de grootste moeite hebben nieuw kapitaal te verwerven. De braziliaanse dochter van Santander bestaat uit Banco Real, de zeer succesvolle dochter van ABN AMRO in Brazilie en de banken die Santander al bezat voor de acquisitie van Banco Real.

Op basis van de IPO opbrengst van 5,4 miljard euro kan de waarde van de Braziliaanse dochter op 34 miljard euro worden geschat.

Nu even ‘over de duim’ terugrekenen. Santander kocht voor 20 miljard euro Banco Real en Antonveneta van Fortis. Er werd direct voor ongeveer 1 miljard gedesinvesteerd. Vervolgens wist Santander voor 9 miljard Antonveneta te verkopen. Resteert 10 miljard euro voor Banco Real.

Ten tijde van de overname was Banco Real de 5e bank van Brazilie, Santander stond op de 7e plaats. Laten we aannemen dat Banco Real 50% van de geschatte waarde van 34 miljard euro vertegenwoordigd, een slordige 17 miljard en het is duidelijk dat met Fortis dat ter ziele is en RBS  dat volledig aan het overheidsinfuus ligt, Santander de grote winnaar is.

Lees ook:DE overname een half jaar later; Santander lachende derde!
Lees ook:Update over waarde ABN AMRO en mogelijke verkoop
Lees ook:“Fortis topman Votron stapt op”
Lees ook:Bankentrio koopt ABNAmro
Lees ook:Bankentrio biedt 71,1 mrd dollar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.