Een opmerkelijke ‘slip of the tongue’ van RABO CFO Bruggink?

Soms wordt je door een heel klein berichtje op een spoor gezet. In een ingezonden brief in het FD van vandaag staat de volgende zinsnede ”het wordt voor financiele instellingen steeds moeilijker om producten …te verkopen als dat niet in het belang is van de klant.’ (RABO wil af ….FD 29 augustus). Dat riep bij mij natuurlijk vragen op. De passage komt uit een artikel in FD ‘RABO wil af van fusie Eureko’. In het artikel is de CFO van RABO aan het woord en het lijkt alsof de RABO in het verleden verzekeringsproducten heeft verkocht die niet in het belang van de klant waren en dat dat nu lastiger is geworden door verscherpt toezicht. Als het waar is dan geloof je je ogen niet.

Bruggink heeft al vaker opmerkingen geplaatst die niet goed vallen. Zo voorspelde hij met grote stelligheid dat er in 2009 ‘banken gaan omvallen’. En in augustus 2008 stelde hij dat de groei van spaargelden bij RABO voornamelijk afkomstig waren van Fortis, waardoor het vuurtje rondom Fortis toen flink werd opgestookt.

Wat is dat toch met RABO topmensen. Ook oud CEO Heemskerk schoot soms uit de heup. Zo kwam hij met voorstel voor een verplichte verzekering bij afsluiten van hypotheken en tijdens Rabo’s jaarvergadering dit jaar sprak hij over de ‘ernstig verstoorde binnenlandse markt’, doelend op de vermeende te hoge spaarrentes in nederland. En wie herinneert zich niet de uitspraak bij NOVA tegenover prinses Maxima dat hij en Koopman (commissaris) ‘de enige bankiers zijn die nog rechtop lopen, ook in Nederland’.

RABO wil af van haar belang in het verzekeringsconglomeraat Eureko. Bruggink is bang dat de toezichtseisen dusdanig worden dat de verkoop van verzekeringsproducten lastig gaat worden. RABO heeft lange tijd een eigen verzekeraar gehad, Interpolis, die is ingebracht in Eureko. Verzekeraars liggen al lange tijd onder vuur, niet alleen via de woekerbeleggingspolis, maar nu ook het woekerpensioen. Het is ernstig om te moeten constateren dat de topbestuurders dit altijd al wisten.

Lees ook:Wie kaatst moet de bal verwachten
Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 4):Bruggink, Ter Haar, Staal
Lees ook:Het blijft rommelen bij Fortis
Lees ook:ING opsplitsing: aandeelhouders dragen bankverzekeringsmodel ten grave, niet klanten
Lees ook:Rabo Mobiel een succes ?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.