Waartoe zijt gij op aarde, de wereld van de banken volgens Wijffels

Gisteren was de heer Wijffels te gast bij Buitenhof om samen met van der Ploeg te discussieren over de bankencrisis. Natuurlijk kwamen ook weer de bonussen ter sprake. Wijffels legde, naar mijn mening volkomen terecht, de ‘schuld’ bij de investmentbankers en handelaren van de banken. Hij beschreef deze beroepsgroep als zeer rationeel handelende mensen die geheel en al uit waren op eigen gewin. Elke insider wist dit en weet dit. Handelaren handelen voor ‘eigen rekening’ en dit moet bijna letterlijk worden genomen. Zogenaamde goede investment bankers willen per deal (ze worden niet voor niets ‘rainmakers’ genoemd) worden betaald en je vindt ze bijna altijd in Londen of New Work.

Vervolgens stelt Wijffels de vraag waartoe banken op aarde zijn en is van mening dat banken een dienende rol hebben om spaarders en kredietzoekende bedrijven aan elkaar te koppelen. Allemaal erg mooi en echt RABO-taal. Toch maar even ‘googlen’ over RABO en haar volkomen mislukte avontuur als investment bank in Londen. RABO heeft in 1997 getracht haar eigen investment bank op te bouwen en is na twee ontslagen directeuren en vele honderden miljoenen armer, weer terug in Utrecht. En ondanks dat een woordvoerder destijds zei dat de RABO niet mee deed aan hokus-pocus, blijft de vraag wat de RABO daar eigenlijk deed.

En nog interessanter, waarom gaf de toenmalige CEO, de heer Wijffels fiat om in Londen een investment bank op te starten, terwijl zowel ABN AMRO als ING grote problemen hadden hun eigen investment bank winstgevend te krijgen.

De conclusie moet zijn dat ook de heer Wijffels een opportunistische en misschien wel rationele kijk op de wereld heeft.

Lees ook:RABO-top is onthutsend naïef (Column BNR 4 november 2013)
Lees ook:Ik heb een bancaire doodzonde begaan (column BNR 31 maart 2014)
Lees ook:Ook de keurige RABO heeft verpakte hypotheekobligaties verkocht
Lees ook:Oude NOVA-tijden keerden terug
Lees ook:Niet zaaien, maar rooien (column BNR 29 april)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.