CPB: huidige recessie toch niet de ‘grote recessie’ ?

Het Centraal Planbureau (CPB) maakt vandaag bekend dat het positiever is geworden over het herstel van de economie. De groei in 2010 zal circa 1,5 % bedragen en met name de werkloosheid loopt veel minder op dan eerder gedacht (6,5% i.p.v. 9,5%). Even voor uw herinnering. We leven vandaag 15 december 2009.

Z’n drie maanden geleden publiceerden de rekenmeester van het CPB een boek waarin een zeer dreigend scenario werd geschetst van de economie. Het boek dat met zeer veel tamtam werd aangekondigd heette notabene ‘de grote recessie’. Zie mijn blog van 2 september http://bank.blog.nl/kredietcrisis/2009/09/02/cpb-roept-in-boek-de-huidige-recessie-nu-al-uit-tot-de-grote-recessie.

Ik sloot toen mijn blog af met de opmerking dat zeer terughoudend zou moeten worden omgesprongen met het woord ‘grote’. Midden in een crisis (en dat zaten we natuurlijk wel) voorspellen dat dit de Grote Recessie zou zijn (ook in de politiek werd voortdurend de vergelijking getrokken met de Grote Depressie  van de jaren ’30) is vanuit een historisch perpectief onzin. Dat oordeel moeten we over 20 jaar aan historici overlaten. We zouden beter moeten weten. De “Grote Crash” van 1987 is in de statistieken nauwelijks waarneembaar.

Ik vind het jammer dat het CPB, dat zeer gezaghebbend is en waar door iedereen in economisch Nederland naar gekeken en geluisterd wordt, blijkbaar snel wilde scoren met een publicatie. Drie maanden later toch wel flink terugkomen op een dergelijk zwart scenario is slecht voor de reputatie van het CPB.

Lees ook:Stresstest: iedereen geslaagd; dinsdag huldiging NL bankiers op Frederiksplein
Lees ook:CPB roept in boek de huidige recessie nu al uit tot de ‘grote’ recessie!
Lees ook:Ook CPB vindt nu dat kleine banken een nuttige functie kunnen hebben
Lees ook:Boek “Blauw bloed”: Verdwijnen postbank achteraf metafoor voor crisis in bankwezen
Lees ook:Mijlpaal: eerste particuliere aandelenhandel buiten Euronext om

Eén reactie op “CPB: huidige recessie toch niet de ‘grote recessie’ ?

  1. ZKHH Einstein 5.0

    Angst zaaien en melken zo doen We dat met Elkaar!
    Maar Mijn Portmonee is leeg ,die ligt nu in een Steeg,waar Mijn Kinderen zijn ,die hoereren voor Geld ,dát vindt Balkenende fijn!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.