Minister de Jager: red de spaarder en belegger!

de jagerMinister De Jager heeft even drie petten op: (1) baas van de belastingdienst (2) verantwoordelijk voor de staatstschuld en (3)  aandeelhouder van de spaar-en beleggingsbank ABN AMRO. Dat biedt hem een uitgelezen kans iets te doen aan een van de opmerkelijkste onrechtvaardigheden in ons fiscale systeem: de vermogensrendementsheffing, ook wel nu de ‘vermogensheffing’ genoemd.

Deze heffing is destijds door PVDA staatssecretaris Vermeend geintroduceerd. Op zich was deze heffing een grote stap vooruit. Er kwam een eind aan allemaal ingewikkelde regelgeving. Het probleem zit in de vaststelling van het fictieve spaar-en beleggingsinkomen. Die werd namelijk op 4% gezet, destijds een redelijk reeel percentage, maar het probleem zit in het feit dat dit percentage vast blijft staan, waardoor er elk jaar 1,2% van het vermogen afgedragen dient te worden, ongeacht of U dat rendement daadwerkelijk kan realiseren.

Want met de huidige spaarrentes, op een internetspaarrekening maakt u circa 2,5%, betekent dat dat er slechts 1,3% netto overblijft, erg weinig als je moet leven van je spaargeld. De consequenties zijn dat consumenten gedwongen worden meer risico te nemen en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Columnist Marcel Tak (zie hier link)  schrijft dat het allemaal nog erger kan.  De vermogensrendementheffing wordt letterlijk ondraaglijk als u zou kiezen voor deelname aan een kortlopende staatslening. Recent de minister van Financiën 365 miljoen uit de markt gehaald voor een obligatie met een resterende looptijd van bijna twee jaar. Hij betaalt op deze lening een effectieve rente van 0,96%. De vermogensrendementheffing leidt ertoe dat in deze situatie de risicomijdende belegger van elke 1000 euro geen cent rentevergoeding overhoudt en zelfs 2,40 euro inlevert. Het werkelijke tarief ligt zo boven de 100% waardoor beleggen in (kortlopende) staatsleningen zo een negatief inkomen oplevert. Het is duidelijk dat De Jager als hoeder van de staatsschuld niet blij kan zijn met deze constatering.

Spaarder en beleggers betalen dus nu al een belastingtarief dat ver boven de 52% uitstijgt!

De oplossing is eenvoudig en de Jager kan het nu invoeren. Maak het tarief van de vermogensrendementsheffing afhankelijk van de gemiddelde rente op een mandje staatsleningen. Het zal ervoor zorgen dat de belastingheffing rechtvaardiger is en tegelijkertijd zal het mensen stimuleren om meer te sparen!

Lees ook:Minister de Jager: de Nederlandse Robin Hood
Lees ook:Postbank naait klanten op alle fronten
Lees ook:De sprinkhanen zijn terug
Lees ook:Wie gaat de euro redden?
Lees ook:De jager speelt het slim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.