Verbond van Verzekeraars willen af van provisies: terecht zou ik zeggen

stopHet Verbond van Verzekeraars, bij de verzekeraars praten ze over ‘het verbond’ , wil af van aanbod-gestuurde provisies (zie hier het rapport). Men wil daarmee vooruit lopen op toekomstige regelgeving. De tussenpersonen zijn vanzelfsprekend tegen.

Ik ben in mijn prive-financien ook weer tegen een verzekeraar en tussenpersoon aangelopen, waarbij een volstrekt overbodige beloning van de tussenpersoon wordt verstrekt, die ik u niet graag wil onthouden.

Ik heb op dit moment een levensloop-spaarrekening lopen bij RABO, die sinds kort nog maar 2,9% rente biedt. Ik ging via internet maar eens op zoek naar een hogere rekening en kwam uit bij SNS Reaal. Volgens de website is het tarief bij SNS 3,75%.

Als je als online-klant vervolgens een rekening wilt openen, dan wordt je naar een tussenpersoon in je postcode verwezen (waar je natuurlijk niets mee hebt of wil). Maar goed, ik mail even en er wordt na enig heen en weer mailverkeer een rekening geopend. Overigens verwacht die tussenpersoon (en SNS) dat je je in persoon even komt identificeren; men wil je adresgegevens controleren. Dat accepteerde ik natuurlijk niet, afgeleide identificatie zonder adresverificatie is volkomen normaal. Nadat SNS natuurlijk eerst tegenstribbelt (ha,ha moet van de wet, grote nonsens), gaan ze natuurlijk overstag (vinden het bedrag waarschijnlijk te interessant).

Dus alles geregeld, de tussenpersoon heeft nul komma nul gedaan (wat van mij ook niet hoeft). Vervolgens blijkt dat de betreffende tussenpersoon 0,15% van het door mij ingelegde geld krijgt (en dat is een flink bedrag!). Een vast bedrag zou ik nog kunnen begrijpen (hoewel IK al het werk heb gedaan), maar een procentuele vergoeding is natuurlijk te gek voor woorden.

Helaas, kan er (nog) weinig aan doen. Het extra procent rente is te aantrekkelijk, maar het geeft goed aan hoe apart het verdienmodel van de verzekeringsbranch is.

Lees ook:Lachen zeg, verzekeraars gaan klantgericht verzekeren
Lees ook:ingezonden brief in FD (van 1 april) over het woekerpensioen
Lees ook:Bij provisie gaat het eerst om begrijpelijkheid en keuzevrijheid, daarna over hoogte en vorm
Lees ook:Bittere champagne voor tussenpersonen (BNR column 12 november 2012)
Lees ook:Dit zat er aan te komen: het Woekerpensioen

Eén reactie op “Verbond van Verzekeraars willen af van provisies: terecht zou ik zeggen

  1. Paul

    En dan moet je direct ook nog vermogensrendementsheffing betalen aan een partij die er ook niets voor gedaan heeft. Wat een land.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.