RABO is het zat om voor andere banken te betalen

raboGisteren maakte RABO haar jaarcijfers bekend. Zoals verwacht is RABO goed overeind gebleven in de bankencrisis. De bank moest wel een winstdaling publiceren van circa 400 miljoen. De helft hiervan (50%) is te herleiden tot de afboeking op DSB in het kader van het depositogarantiesysteem.

Ik kan mij goed voorstellen dat dit onverteerbaar is voor de RABO. Ik citeer even Moerland, de CEO:  ”een aantal riskante banken is druk bezig met het aantrekken van Nederlands spaargeld. Spaarders moeten daarom ook na het omvallen van Icesave en DSB nog steeds goed oppassen bij wie ze hun geld onderbrengen”.

Wie zijn die riskante banken? Moerland:  ”Moerland noemt geen namen, maar maakt volgens het Nederlands Dagbladwel duidelijk in welke hoek de risicobanken zitten. ‘Het gaat om kleinere financiële instellingen met grote zakenbankactiviteiten of die zich specialiseren op één ding. Ook zien we partijen die Nederlands spaargeld uitzetten in Oekraïne of Kazachstan.’

Ik ken er in ieder geval een: de LeaseplanBank. In mijn blog van 10 februai (zie hier link) had ik aangegeven dat dit soort banken, die juridisch volkomen terecht activiteiten mogen ontplooien op de spaarmarkt, naar mijn mening alleen spaargeld kunnen aantrekken omdat er een depositogarantiesysteem is. En zoals ik schreef, dit soort banken kan meer rente bieden als gevolg van het hogere risicoprofiel, daarbij andere banken min of meer dwingen mee te gaan in de prijzenslag, terwijl bij een mogelijk (voor iedereen: ik schrijf een mogelijk ) faillisement diezelfde banken kunnen opdraaien voor het verlies.

Dit geldt niet alleen voor RABO, ook Binckbank, een bank met een zeer laag risicoprofiel, heeft 16 miljoen winst moeten afschrijven op DSB.

RABO pleit voor een andere opzet van het garantiesysteem. Ik hoop dat dit snel gaat gebeuren.

Lees ook:Mijn visie op nieuwe deposito-garantiesysteem: AFSCHAFFEN
Lees ook:het depositogarantiesysteem: blog voor www.eyeopen.nl
Lees ook:Niet zaaien, maar rooien (column BNR 29 april)
Lees ook:Buitenlandse banken vrezen plan ‘Bos’
Lees ook:Ook de keurige RABO heeft verpakte hypotheekobligaties verkocht

3 reacties op “RABO is het zat om voor andere banken te betalen

  1. Tony de Bree

    daarom ben en was ik er dus op tegen dat Bos het geld dat mensen bij Icesave hadden ondergebracht vanwege de hogere rente 100% terugbetaalde.Het einde is zo zoek.

    Mensen plaatsen hun geld met hoger risico en hogere rente niet bij Nederlandse banken maar in het buitenland (op Ijsland) en nu draait de Nederlandse belastingbetaler daarvoor op.

    Ook begrijpelijk dat de Ijslandse bevolking dus niet wil betalen.

    Tony

      /   Beantwoorden  / 
  2. NIBC-watcher

    Peter,

    De Rabobank doelt hier ook op NIBC. Je moet zeker eens naar deze bank kijken..

      /   Beantwoorden  / 
  3. Sparen adviseur

    Ik ben het helemaal eens met Tony, het is werkelijk onvoorstelbaar dat het blijkbaar nu zo in elkaar zit dat je als particulier niet meer zelf op hoeft te draaien voor je risico’s en besluiten. Waar gaat dat heen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.