Kom op mensen: Nederland doet het Europees goed!

Een sombere toonzetting in de Troonrede en een minister van Financien die tracht het optimisme de kop in te drukken, ondanks dat hij geen ‘double dip’ ziet komen. Toch zijn er ook lichtpuntjes, met name als Nederland zich vergelijkt met andere landen. Ik heb op mijn blog (zie hier) vaak geschreven dat Nederland een rijk land is, vooral als mensen weer beginnen te ‘zeuren’ over de hoge hypotheekschuld. Onze brutoschulden zijn hoog (zie plaatje, we nemen de 1e plaats in), maar er staan veel bezittingen tegenover.

eurostat

In de miljoenennota van dit jaar staat echter een interessant en leerzaam plaatje. Daarin is de netto-vermogenspositie van Europese landen afgezet tegen het BBP. En wat blijkt? Nederland staat op de 2e plaats achter Belgie. De meeste landen hebben een negatief vermogen, omdat met name de overheden zwaar moeten lenen (dit geldt vooral voor Griekenland). In een land als Spanje is het de private sector die zich in de schulden heeft gestoken.

We mogen echter niet achterover hangen. De miljoenennota geeft aan dat vooral de vergrijzing als een zwaard van Damocles boven ons hangt! Ook is het opvallend dat ons overschot op de lopende rekening, wat leidt tot beleggingen in het buitenland, minder rendement hebben opgebracht dan verwacht had mogen worden.

Niettemin, we mogen trots zijn op onze positie en moeten ons niet laten verleiden mee te gaan in de toon van de Troonrede, die mij deed denken aan Jan Salie van Potgieter, u weet wel, de lamlendige sfeer die geschetst werd in de 19e eeuw. Wellicht een beetje minder rentenieren en wat meer ondernemen.

Lees ook:Standard & Poor’s zet Nederland op strafbankje
Lees ook:Fittie in het IMF
Lees ook:Keep on dreaming (column BNR 2 december 2013)
Lees ook:Europese commissie eist bij staatssteun lagere rente aan spaarders: een vreemde zaak
Lees ook:Heeft Deckers (topman Van Lanschot) een punt?

3 reacties op “Kom op mensen: Nederland doet het Europees goed!

  1. E.

    Het verbaast me dan enigszins waarom er dan net door de RTLZ-verslaggever tijdens het nieuwsbericht van de downgrading van Spanje kredietwaardigheid, wordt gemeld dat, Nederland ‘nog net niet’ een downgrading ondervindt door Moody’s.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

    tsja, zou ik aan RTL vragen, deze tabel komt echt uit de miljoenennota

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.