Werknemers: let op uw pensioengeld

Pensioen in de zogenaamde ‘pijler 2 ‘ is een zaak tussen werknemers en werkgevers (pijler 1 is de AOW en die is van ons allemaal). Het pensioen is niet meer dan uitgesteld loon en daarom betaal je later ook gewoon loonbelasting over het uitbetaalde pensioen. De overheid heeft er niets mee te maken. Ok, de overheid geeft een fiscale stimulans, maar dat gebeurt ook op zoveel andere terreinen en de overheid moet via de Pensioenwet toezicht houden (en dat is een goede zaak, wat mij betreft zouden de fondsen daarvoor een vergoeding moeten betalen aan de overheid). Maar de overheid moet zich niet bemoeien met de hoogte van het pensioen, met de wijze waarop het pensioen wordt opgebouwd, op welke manier de pensioenen worden uitbetaald (of niet uitbetaald). En de overheid moet zich al helemaal niet gaan bemoeien met het beleggingsbeleid van de pensioenfondsen!

Nu is dat nog niet het geval, maar alertheid is vereist. Zo herinner ik mij nog een luchtballonnetje van de CEO van Kasbank die vorig jaar opmerkte dat onze pensioenfondsen de slechte leningen van de banken zouden moeten opkopen. En is in het FD van 15 oktober te lezen dat de Ierse overheid graag zou zien dat de Ierse pensioenfondsen het tekort van de overheid gaan financieren. Nu doen pensioenfondsen dit bijna standaard, maar dan wel vrijwillig. Pensioenfondsen dienen te kijken of de debiteur aan haar verplichtingen kan voldoen, zodat de pensioenen betaald kunnen worden, dat is hun taak. De Ierse regering wil zelfs zover gaan dat de pensioenfondsen bij het bepalen van de contante waarde van de verplichtingen, ook mogen gaan rekenen met de zeer hoge couponrente die de Ieren moeten betalen. Vanzelfsprekend daalt de waarde van de verplichtingen zeer snel en lijken de fondsen steenrijk, zodat ze weer meer risico zouden kunnen nemen. Het lijkt op het sprookje van de Baron van Munchhausen!

Ik zie minister de Jager een dergelijk besluit nog niet nemen, de Nederlandse schuldenpositie is ook onvergelijkbaar met Ierland. Maar het gaat mij om het principiele punt. Pensioenen is een private afspraak en de overheid moet zeer terughoudend zijn met uitspraken over de pensioenen. Ik heb mij dan ook zeer geirriteerd aan de discussie in de media over de lage dekkingsgraden. De Pensioenwet heeft de kaders bepaald, DNB controleert en de fondsen moeten nu zelf bepalen hoe zij gaan voldoen aan de wet. Overheid en politiek hebben daar niets mee te maken.

eerder geplaatst op www.liberalemedia.nl

Lees ook:In het pensioendossier is niets te gek voor woorden
Lees ook:Slecht voorstel CEO van Kasbank
Lees ook:Overheid verpolitiekt de pensioenproblematiek
Lees ook:Ingezonden Brief (FD 21/8) over oorzaak pensioenfondscrisis
Lees ook:RADAR ruikt bloed (column BNR 2 sept)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.