Slecht voorstel CEO van Kasbank

De CEO van Kasbank doet voorstel dat pensioenfondsen de slechte leningen van banken moeten gaan opkopen. De reden hiervoor is dat (1) pensioenfondsen een lange horizon hebben en het dus wel kunnen uitzitten en (2) dat de slechte leningen niet reeel geprijsd zouden zijn. Hier is veel op af te dingen.

In de eerste plaats hebben pensioenfondsen als enige doel het pensioen van deelnemers veilig op te bouwen en dus alleen die beleggingen te doen die een echte bijdrage, gegeven het risico, aan het rendement geven. Dat zouden ‘bad loans’ kunnen zijn, maar niet per definitie of uit een soort misplaatst verantwoordelijkheidsgevoel.

In de tweede plaats was het enige maanden geleden nota bene Kasbank die de perpetual van ING met 50% liet dalen omdat men de ‘bad loan’ afwaardeerde op de balans (ING zou de rente niet gaan betalen). Dit bleek helemaal niet het geval te zijn, hetgeen maar aangeeft hoe lastig het is te bepalen of een lening te hoog of te laag is gewaardeerd. In FD van vandaag zegt de topman van Dynamic Credit, dit bedrijf heeft namens overheid de ‘bad loans’ van ING gewaardeerd, dat er nog een 2 ronde van afwaardering op komst is. Als klap op de vuurpeil stelt de topman van kasbank dat de pensioenfondsen het beheer van de beleggingen toch vooral moeten overlaten aan de banken, want ‘die hebben er verstand van’. Een zeer slecht voorstel van Kasbank dus. Pensioenfondsen: let op uw saeck.

Lees ook:Werknemers: let op uw pensioengeld
Lees ook:Ex-topmannen Fortis en ABN AMRO tegen voorgenomen fusie
Lees ook:Breng het MKB naar de beurs,niet de banken (column BNR 26 mei 2014′
Lees ook:Ingezonden brief in Financieel Dagblad 10 december 2013: reactie op artikel Boot/Wijnbergen
Lees ook:Zijn pensioenfondsen goedkoper dan zelf voor je pensioen sparen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.