Voor wie is het Holland Financieel Centrum eigenlijk bedoeld?

HFCIn de column van Leen Zevenbergen (FD 29 september) over ‘ondernemers’ staan een paar rake zinnen. Zevenbergen stelt vast dat een ‘echte’ ondernemer iemand is die met eigen geld salarissen of bonussen betaalt. Nou dat kunnen we van de meeste bankiers niet zeggen (uitzondering: de veel geplaagde Dirk Scheringa van DSB). Even verder in zijn column “want als een overheid zegt dat Nederland ondernemerschap nodig heeft…, gaat ze te rade bij bekende managers uit de top van het grote bedrijfsleven. Precies, die top die voornamelijk bestaat uit niet-ondernemers. En zo hebben we twee werelden die elkaar in stand houden”.

Ik moest aan deze uitspraken denken  toen ik bij lezing van het Financiele Dagblad van 29 september constateerde dat het Holland Financieel Centrum (HFC) een ‘debat’ had georganiseerd tussen bankiers en een topambtenaar van Ministerie van Financien. De bankiers waren het blijkbaar weer allemaal met elkaar eens, een bloemlezing; ‘vooral niet teveel regels’, ‘Nederlandse banken moeten wel groot zijn en internationaal kunnen werken’, ‘overheid moet staatsdeelnemingen in banken op afstand besturen’.

Het HFC organiseert veel vaker dit soort debatten. Helaas kunnen buitenstaanders daar geen kennis van nemen, laat staan deelnemen om ‘de twee werelden die elkaar in stand houden’ te laten zien dat er ook nog een andere visie zou kunnen zijn. Nergens op de website van HFC is een aankondiging van het debat te vinden, noch wordt het debat bijvoorbeeld opgenomen en via de webcam gepubliceerd zodat we kennis kunnen nemen van de visies van bankiers en topambtenaren (met name omdat topambtenaar Knot ook nog beleggingsadviseur blijkt te zijn; hij heeft, volgens FD, gezegd ‘banken blijven een aantrekkelijke belegging’).

Het HFC is opgericht door financiele instellingen en de overheid;  de financiering is ook van deze participanten afkomstig, waarbij opvalt dat 88% van de bijdragen wordt besteed aan salaris (6 personen verdienden in 2008 samen 652.928 euro) en overige kantoorkosten. HFC wil een brug vormen tussen de financiele sector en het ‘grote publiek’. Naar mijn mening zijn de resultaten van het HFC (dwz de gepubliceerde resultaten) toch wel enigszins mager. Toegang tot de debatten van de bankiers over hun toekomstige rol zou een welkome toevoeging zijn.

Lees ook:Bankbashen en oestergedrag plus enkele relevante vragen voor bankiers en politiek (column BNR 23 december 2013)
Lees ook:Schandalige opmerking Dijsselbloem (column BNR 25 november 2013)
Lees ook:Werknemers: let op uw pensioengeld
Lees ook:Column van Matthijs Bouman in FD over ‘kleine banken’
Lees ook:Vertrouwen in economie hangt nauw samen met vertrouwen in banken

2 reacties op “Voor wie is het Holland Financieel Centrum eigenlijk bedoeld?

  1. van Hinsberg

    wij hadden voor vanavond een afspraak maar die kan niet doorgaan daar mijn man beurs heeft en niet thuis is, gelieve deze afspraak te laten vervallen en contact met ons op te nemen voor een nieuwe afspraak. Gelieve mij even te laten weten of u deze afspraak kunt laten vervallen. Wij horen graag van u.

    met vriendelijke groet,
    mevr. N. van Hinsberg

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tony de Bree

    Uitnodigen van ervaren “bankiers” en samen werken aan oplossen kan ook bijdragen aan oplossingen.

    Ik heb nog niet meegemaakt dat vragen niet beantwoord werden behalve als het over vertrouwelijke zaken gaat. Zoals bij ieder bedrijf.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.