Nederlanders somber over toekomst: terecht?

centiqDe website www.wijzeringeldzaken.nl (zie www.centiq.nl)heeft vastgesteld dat de Nederlander het afgelopen half jaar somberder is geworden over de financiele situatie. Opmerkelijk, want in deze periode is de acute bankencrisis bezworen en lijkt de economische crisis (nog ) niet zo hard toe te slaan als een half jaar geleden, denk maar eens aan de publikatie van het Centraal Planbureau (zie hier mijn blog van 2 september  http://bank.blog.nl/kredietcrisis/2009/09/02/cpb-roept-in-boek-de-huidige-recessie-nu-al-uit-tot-de-grote-recessie) werd verwacht. De beurs, altijd een belangrijke graadmeter voor vertrouwen, is in deze periode fors opgelopen (de AEX index liep van april 2009 tot oktober 2009 van 210 punten op tot boven de 300 punten).

Het uitgevoerde onderzoek van de website laat zien dat meer dan 40% van de Nederlanders de indruk heeft dat de financiele crisis van invloed is op de portemonnee. De verwachtingen zijn pessimistischer dan in mei en men verwacht dat de komende 6 maanden de situatie niet verbetert. Het lijkt er dus sterk op dat het consumentenvertrouwen een echte ‘ lagging indicator’  is. Dat is een alarmerend gegeven, want uiteindelijk zijn de consumentenbestedingen bepalend voor stabiele economische groei.

Hoe terecht is het pessimisme van de Nederlandse consument?

Als je kijkt naar de spaarsaldi in Nederland, dan is Nederland een rijk land. In mei 2009 stond er 284 miljard op de spaarrekening, in juli 2009 (het laatst bekende cijfer) was dit saldo al opgelopen tot 289 miljard. Het ligt in de lijn van de verwachting dat in oktober dit saldo weer verder zal zijn gestegen. Daarnaast staat er ook nog voor ruim 53 miljard op de rekening courant.

Het totale bedrag aan beleggingen van de Nederlandse huishoudens is in het 2e kwartaal van 2009 met 10 miljard toegenomen tot 81 miljard. Gezien de voortgaande opmars van de beurzen in het derde kwartaal mag verwacht worden dat de waarde verder is opgelopen.

En dan bezitten de Nederlandse huishoudens ook nog ultimo 2e kwartaal 605 miljard aan opgebouwde pensioenrechten en 233 miljard aan levensverzekeringen. De pensioenrechten zijn in het 2e kwartaal licht afgenomen (slechts 10 miljard) en zullen ook in het derde kwartaal verder zijn verbeterd . Het lijkt erop dat de berichtgeving rondom de pensioenfondsen die onder de verplichte dekkingsgraden, waaronder het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, doken, het al aanwezige pessimisme hebben versterkt.

Nederland is rijk, maar het lijkt erop dat de vermogensverdeling van de Nederlandse huishoudens in 2009 schever is geworden. De website geeft aan dat bijna 20% van de Nederlanders een ongezonde financiele situatie hebben, wat betekent  dat deze mensen moeilijk rondkomen en vaak niet in staat zijn op tijd rekeningen te betalen. Hoe vervelend deze situatie ook is voor deze groep, vanuit macro-economische oogpunt dient gekeken te worden naar de totale vermogenspositie en die is goed te noemen. Omdat berichtgeving cruciaal is voor consumentenvertrouwen is het van groot belang dat de financiele situatie van Nederlanders in macro-economisch perspectief wordt gezien.

Lees ook:Hou op met roepen dat Nederland een schuldenland is!
Lees ook:Interessante cijfers van jarig NIBUD: sparen Nederlanders wel of niet?
Lees ook:Nederlandse huishoudens eind 2e kwartaal 2009 nog zeer vermogend
Lees ook:ING Lijdt (kwartaal)verlies van 478 miljoen euro
Lees ook:Nederlanders blijven sparen, ondanks scherp gedaalde rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.