Recessie: laat je niet gek maken!

Het NOS Journaal zond de persconferentie van het Centraal Bureau voor de Statistiek live uit. Het was ‘breaking news’: Nederland zit wéér in een recessie. En de persman van CBS bleef netjes wachten tot het Journaal de cijfers toegeschoven kreeg, daarna begon zijn  ’finest hour’. Vroeger waren alleen doelgroepzenders als BNR en RTL Z aanwezig, maar nu kan heel Nederland meehuiveren.

Ik ga het niet bagatelliseren. Er begint een koude economische wind op te steken. In  het 4e kwartaal is de Nederlandse economie met 0,7% gekrompen, net zoveel als in Italië. Overigens is de groei in 2011 nog altijd 1,2%, maar de trend is duidelijk, de groei is er uit. En we blijven gedurende heel 2011 achter bij het Europese gemiddelde. Er zijn sinds de jaren ’50 slechts vier recessies geweest, waarvan wel twee in laatste vijf jaar.  Dus rampspoed: het Rampjaar 1672 kan uit de boeken, dat wordt nu 2012.

Alleen is het begrip recessie nogal willekeurig, er moeten twee opeenvolgende kwartalen met krimp zijn. Een paar voorbeelden: Begin 2000 waren er ook kwartalen met krimp, maar omdat er tussenliggende kwartalen waren met groei, hoe miniem dan ook, mag het woord recessie niet vallen (zie mooi plaatje van Z24). En de ene recessie is niet de andere. In 1982 zat Nederland in de diepste recessie sinds jaren 50. Maar toen was 10% van de beroepsbevolking werkloos. Het Journaal had dan ook de volgende dag moeten uitzenden, want toen werden de werkloosheidcijfers bekend. Die zijn inmiddels opgelopen tot 6% en dat zegt meer over de problemen dan het verschijnsel ‘recessie’.

Wel fijn dat de schuldenbok gevonden is. Dat bent u. U houdt de hand op de knip. Het verbaast mij niet, sterker nog, ik had veel erger verwacht. Wat hebben consumenten in het 4e kwartaal niet te horen gekregen? Implosie van Europa en euro, onzekerheid over rente-aftrek, faillissement van banken, hogere zorgkosten, ‘miljarden’ naar Griekenland, dalende huizenprijzen en als klap op de vuurpeil: afstempeling van pensioenen. Daar kan een positieve beurs niet tegen op. Dan ga je wel sparen!

Niet alleen consumenten (eind 3e kw 2011: 358 miljard;begin 2011: 344 miljard), maar ook bedrijven sparen tegen de klippen op (en investeren dus niet). En aflossen op een hypotheekschuld is natuurlijk ook een soort sparen. Volgens de RABO gaat het om “honderden miljoenen per week”. Zou kamerlid Hamer (PVDA) daar op doelen toen zij tijdens het Vragenuurtje opmerkte dat ‘Nederlanders massaal hun spaarrekeningen plunderen’? De cijfers wijzen vooralsnog echt op het tegendeel, zegt ook Minister Kamp. Ik denk dat Hamer (en met haar de Volkskrant) met open ogen in de val van het ronkende persbericht van de Jort Kelder’s Frieslandbank zijn gelopen.

Nederland heeft nu echter wel een probleem. De afgelopen 2 jaar hebben Rutte en de Jager (en natuurlijk de PVV) de onbetrouwbare Grieken en luie Italianen ervan langs gegeven. Iedereen moet zich houden aan de ‘gouden regel’ van Europa: begrotingstekort onder de 3%. Anders, straf. Pats, boem, boemerang, want ons begrotingstekort staat op 4,8%. En de Jager zegt “het pact is leidend;wat Europa van ons eist, moeten we dus doen”. Ja, gedoogakkoorders,  er is geen weg terug. Die hervormingen gaan er komen. Wilders heeft de HRA al niet meer heilig verklaard. En een pensioenleeftijd van 68 gaat er ook komen. Mooi om te zien dat in de politiek de wal het schip altijd keert.

En de consument? Laat je niet té veel angst  aanpraten. Recessies komen en gaan. Crisissen ook. En het NOS Journaal zal nog veel persconferenties uitzenden.

 

Lees ook:CPB: huidige recessie toch niet de ‘grote recessie’ ?
Lees ook:Een goed idee van de SP: laat Nationale Investeringsbank terugkomen
Lees ook:Interview met Eva Jinek in KRO programma één-op-één
Lees ook:Het FD ziet BinckBank al als Europese broker (maar zover is het nog niet)
Lees ook:Angstsparen

Eén reactie op “Recessie: laat je niet gek maken!

  1. Michel Verbeek

    Kunnen we niet beter spreken van een “balance sheet recession”? (wat is de Nederlandse naam daarvoor?) Wordt de recessie waar we in Nederland nu mee te maken hebben niet veroorzaakt door de grote hypotheekschuld die nu afbetaalt moet worden? Recessies komen en gaan, maar ik heb begrepen dat een dergelijke recessie erg hardnekkig kan zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.