Verfilming ondergang Lehman door BBC: back to the future?

De BBC gaat de ondergang van Lehman-brothers verfilmen. Het wordt uitgezonden op televisie onder de naam “The Last Days of Lehman-brothers”. Centraal staat in de film de rol van de CEO Fuld, die in september 2008 de bank tracht te redden. Fuld is ook bekend van de publiek uitgezonden ‘hearings’, waarin hij met nogal wat arrogantie het congres te woord staat en in de publieke  opinie de verpersoonlijking wordt van ‘greed’.
Slimme zet van de BBC, want dit zou eigenlijk net als de immense populaire film ‘Back to the Future’ een triologie kunnen worden. In deel 2 van deze serie gaan de hoofdpersonen namelijk ook terug in de tijd!

Het is namelijk niet de eerste keer dat Lehman Brothers kopje onder gaat. Een van mijn favoriete boeken is ‘Greed and Glory on Wall Street: The fall of the House of Lehman’ van Ken Auletta uit 1986 (!). Dit boek beschrijft hoe de tweestrijd tussen de ‘trader’ Glucksmann en ‘investmentbanker’ Peterson, Lehman Brothers aan de rand van de afgrond brengt, waarnaar de bank in 1984 wordt verkocht aan American Express, destijds een trauma in financieel Amerika (de ordinaire, slecht betaalde retailbankers namen een prestigieuze Wall Street firma over).

Glucksman was overigens de mentor van Fuld en Fuld, ook een trader, zag dat twee kapiteins op 1 schip niet zou werken. Volgens Fuld zou de CEO onbeperkte macht moeten hebben. We hebben gezien waar dat toe kan leiden (er zijn geruchten dat Peterson op de achtergrond ook nog een rol heeft gespeeld, Fuld was blijkbaar erg jalours op een onroerendgoed-deal van Peterson, wat op haar beurt heeft geleid tot transacties door Lehman met een te hoog risicogehalte).

Lehman Brothers, 156 jaar geleden opgericht, lijkt nu te zijn verdwenen. Maar zij staat bekend om come-backs. Immers na acquisitie door American Express, heeft zij zich in 1994 weer los gemaakt en is weer opgeklommen in de ranglijsten. Het zou mij niet verbazen als ergens in de komende 5 tot 10 jaar de naam Lehman weer opduikt en dan kan het derde deel van triologie worden verfilmd!

Lees ook:Fortis en Aegon geven openheid van zaken mbt Lehman risico’s
Lees ook:Voor de liefhebbers: BBC 2 The Last Days of Lehman Brothers
Lees ook:Lijstje: The dumbest banking moments van 2008
Lees ook:American Express Anywhere
Lees ook:Veel banknieuws op komst deze week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.