Mega-Mega Fraude bij Société Générale

4.9 Miljard euro….Laat het even op je inwerken…. 

4,9 miljard Euro heeft een medewerker van Société Générale weten weg te sluizen.

Ter vergelijking; daar koop je bijna ons hele Nederlandse Justitiele apparaat voor een jaar voor! (hoef je die niet meer om te kopen, maar ben je daar gewoon eigenaar van ;-)

 Nick Leeson, die de Barings-bank failliet wist te krijgen, verloor 'slechts' 1,4 Miljard.

Wie is de man die dit gedaan heeft, en hoe deed ie dat?? (en bovenal; op welk bananeneiland zit hij nu cocktails te drinken??)

Z24 maakte het volgende profiel:

Wie is Kerviel?

Met een salaris van niet meer dan 100.000 euro, inclusief bonussen, was de 31-jarige Kerviel zeker geen tophandelaar. Hij werkte sinds 2000 bij de bank. De eerste vijf jaar zat Kerviel bij afdelingen waar effectentransacties worden afgewikkeld, de zogeheten mid- en backoffice. Pas sinds 2006 handelde hij zelf.

Kerviel is opgeleid aan de universiteit Lyon-II, waar hij een master in beursfinanciën haalde. Op de Franse zender TV5 meldde een staflid van zijn oude faculteit donderdagavond dat Kerviels opleiding ook de omgang met de it-aspecten van risicocontrole op de beurshandel betrof.

Volgens bestuurders van Société Générale zou Kerviel emotioneel getroubleerd kunnen zijn door een familietragedie die zich twee jaar geleden heeft voltrokken en de recente breuk met zijn vriendin, tekende de Financial Times vrijdag op.

Voordat Kerviel donderdag werd geïdentificeerd als de man van vijf miljard had hij op de sociale website Facebook elf vrienden. Inmiddels is dat er nog maar één, meldde The Guardian vrijdag.

Wat is zijn verdienste?

Topman Daniel Bouton van Société Générale gaf donderdag aan dat Kerviel over een "uitzonderlijk talent voor dissimulatie" beschikt. Kerviel zou vooral een computergenie zijn met diep inzicht in de technische aspecten van het effectenvak. Als beurshandelaar had hij daarentegen geen buitengewone reputatie.

Kerviel handelde in termijncontracten op Europese beursindices zoals de Eurostoxx 50, de Duitse DAX-index en de Franse CAC-40 index. In de zogeheten futurehandel gaat het om afspraken om in de toekomst een beursindex te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Voor de koper geldt dat een tussentijdse stijging van de index winst oplevert, een daling zorgt voor verlies.

In de termijnhandel moeten handelaren bij tussentijdse verliezen geldbedragen bijstorten ter dekking, de zogenoemde margeverplichting. Grote vraag is hoe Kerviel ongemerkt deze margeverplichting heeft ontdoken, toen zijn verliezen in de miljarden begonnen te lopen. Banken hanteren strikte limieten voor de de bedragen waarmee handelaren risico's mogen nemen.

Tegenover The Wall Street Journal verklaarden bestuurders van Société Générale donderdag dat Kerviel sinds 2007 een systeem had opgezet waarbij hij, in de computersystemen van de bank, tegenover echte transacties telkens fictieve aan- en verkopen plaatste.

Doordat hij een parallel, virtueel handelssysteem opzette leek het lang of zijn feitelijke handelsposities redelijk in evenwicht waren. Daarmee had hij de circa tweeduizend collega's die de risico's van de bank in de gaten houden, tuk.

Waar ging het mis?

Volgens bestuurders van Société Générale leed Kerviel tot begin dit jaar geen grote verliezen, maar ging het mis tijdens de beursdip in de eerste weken van januari. De bank kwam hem op het spoor doordat er bij een handelsrekening die officieel niet van Kerviel was een rood lichtje ging knipperen. Via deze rekening werd Kerviel uiteindelijk getraceerd.

Kerviel werd afgelopen weekend ter verantwoording geroepen en zou na urenlange vragen van topfunctionarissen van de bank hebben toegegeven hoe de vork in de steel zat. Persoonlijk gewin zou geen rol hebben gespeeld bij de omvangrijke fraude, verklaarden bestuurders van Société Générale donderdag tegenover diverse media.

Na zijn ondervraging is Kerviel op staande voet ontslagen en naar huis gegaan.

Waar is Kerviel?

Over Kerviels huidige verblijfplaats heerst onzekerheid, maar de Franse krant Le Figaro meldde vrijdagochtend dat Kerviel's advocaaat heeft bevestigd dat hij niet is gevlucht. Kerviel zou zich bereid hebben verklaard om vragen van de Franse justitie te beantwoorden.

Société Générale heeft aangifte gedaan bij het gerechtshof in Nanterre, aldus Le Figaro. Gelet op de omvang van de fraude, zou Kerviel een gevangenisstraf van vijf tot vijftien jaar boven het hoofd hangen.

Lees ook:Kerviel verloor 4,9 miljard maar speelde met ruim 50 miljard
Lees ook:Kerviel, de beul van Societe Generale, weer aan het werk
Lees ook:Return of the Living Dead Part II
Lees ook:Een margin call voor JP Morgan Chase
Lees ook:“Fortis topman Votron stapt op”

Eén reactie op “Mega-Mega Fraude bij Société Générale

  1. Thomas Bolk

    Onderstaande artikel uit het FD van 25 januari jl, illustreert nog even hoe de boel (indirect) voor de gek werd gehouden:
    =======================================
    Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft dinsdag overdreven gereageerd met zijn renteverlaging van 75 procentpunt. De scherpe Europese koersdalingen van maandag en dinsdagochtend waren namelijk niet structureel, maar werden veroorzaakt door de afwikkeling van de futures die door de handelaar bij SocGen zijn ingenomen.

    Dat stellen verschillende marktpartijen. ‘Verkoop van zo’n bedrag aan futures geeft koersdruk’, zegt een optiehandelaar. ‘De Fed zette te zwaar geschut in om Wall Street voor een koersval te behoeden.’

    SocGen verkocht sinds dit weekend futures die geld waard worden als de Europese indices stijgen en vice versa. Deze futures zijn vooral door professionele handelaren gekocht. Deze dekken zich tegen mogelijke verliezen in door bij institutionele beleggers Europese aandelen te lenen en deze direct weer te verkopen (‘short gaan’). Het zou gaan om euro 25 mrd aan verkochte aandelen.

    Dalen de beurskoersen, dan verliezen de handelaren weliswaar op hun futures, maar winnen zij op hun shortpositie. Zij kunnen dan immers tegen lagere koersen weer aandelen terugkopen die daarop worden teruggegeven aan de partijen bij wie ze deze leenden.
    ===================================

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.